heute-show

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
heute-show
ZDF heute-show logo black.svg
Žanr Komedija, satira vijesti
Predstavlja Oliver Welke
Uvodna tema "Breakfast Briefing"
(Terry Devine-Kings)
Porijeklo Njemačka
Br. sezona 12+
Br. epizoda 210
Produkcija
Trajanje 30–35 minuta
Emitiranje
Orig. kanal ZDF
Format slike 720p (16:9 HDTV)
Emitiranje 26. maj 2009 – trenutno
Vanjski linkovi
Veb-sajt

heute-show je njemačka kasnovečernja satirična emisija koja se emitira svakog petka u večernjem terminu na javnom kanalu ZDF. Adaptacija je emisije The Daily Show,[1] a vodi je njemački komičar i novinar, Oliver Welke. heute-show prikazuje pregled vijesti protekle sedmice uz smiješne, satirične i cinične komentare i uglavnom se fokusira na teme najnovijih političkih rasprava u Njemačkoj. Welke navodi da može zainteresovati ljude u politička dešavanja i ujedno ukazati "na stvari koje idu u pogrešnom smjeru" tokom parlamentarnih rasprava, u raznim ministarstvima, institucijama i strankama. Ponekad jednostavno "ismijava ljude koji to zaslužuju".[2]

Historija[uredi | uredi izvor]

Prva epizoda heute-showa prikazana je 26. maja 2009. Emisija se prvobitno emitirala svakog mjeseca nakon još jedne satirične emisije, Neues aus der Anstalt (doslovno "Vijesti iz institucije"). Nakon uspjeha prvih šest epizoda i posebne epizode "najboljih snimaka" iz 2009, emisija je prešla na sedmično emitiranje; prva sezona, koja se sastojala od 24. epizode, uvrštena je u programsku shemu za 2009/2010.

Najbolju gledanost ostvarila je 9. sezona emisije (2013/2014) dostigavši 3 miliona gledaoca. Najgledanija epizoda serija emitirana je 6. juna 2014. i imala je 3,9 miliona gledaoca, odnosno ukupan udio gledanosti od 25,1%. Ta epizoda također je imala najviše gledaoca u starosnoj dobi 14–49 godina (1,57 miliona i udio gledanosti od 23,5%).

U 2014. dopisnik heute-showa, Martin Sonneborn, postao je glavni kandidat satirične političke stranke Die PARTEI za člana parlamenta Evropske unije. Morao je napustiti emisiju nakon što je postao član parlamenta.

Emisija je završila na naslovnicama nacionalnih vijesti u oktobru 2014. U emisiji emitiranoj 17. oktobra 2014. govorilo se o tome kako reporterima više nije dozvoljeno snimanje unutar njemačkog saveznog parlamenta, Bundestaga. Welke je citirao glasnogovornika Bundestaga, Ernsta Hebekera, koji je izjavio da emisiji nije dozvoljeno snimanje jer "ne izvještava ni o kakvim dešavanjima u njemačkom parlamentu". Welke je posvetio ostatak emisije govoreći da ono što prikazuju jest izvještavanje o političkim dešavanjima u parlamentu. Odluka Bundestaga završila je na naslovnicama novina i na nekoliko veb-novina; naposljetku, emisiji je ponovo dozvoljeno snimanje u Bundestagu.

Glumci[uredi | uredi izvor]

 • Oliver Welke, voditelj emisije
 • Martina Hill u ulozi Tine Hausten, šefice odjela za statistike
 • Christian Ehring, stručnjak o raznim temama
 • Dietrich Hollinderbäumer u ulozi Ulricha von Heesena, 70-ogodišnjaka koji sebe naziva "mladim dopisnikom"
 • Hans-Joachim Heist u ulozi Gernota Hassknechta, ulozi koja je veoma slična onoj koju vodi Lewis Black u segment "Back in Black" na Daily Showu
 • Olaf Schubert, dopisnik (2009–trenutno)
 • Martin Sonneborn, dopisnik (2009–2014)
 • Lutz van der Horst, dopisnik (2012–trenutno)
 • Carsten van Ryssen, dopisnik (2012–trenutno)

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ David Wagner (29. 1. 2010). "Wenn der Wegschaltfinger dreimal juckt". freitag.de. der Freitag Mediengesellschaft mbh & Co. KG. Pristupljeno 27. 11. 2010.
 2. ^ http://oliverwelke.de Pristupljeno 27. 11. 2010.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]