Hipokapnija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Hipokapnija (latinski: hypocapnia) je stanje sniženog parcijalnog pritiska ugljen-dioksida (PaCO2) u arterijskoj krvi ispod 35 mmHg. Prisustvo hipokapnije mjerenjem kapnometrom se ne može isključiti, jer se mogu kostatovati normalne ili povišene vrijednosti PaCO2, te je iz ovih razloga potrebna gasna analiza arterijske krvi.

Uzroci[uredi | uredi izvor]

Uzroci koji dovode do razvoja hipokapnije su oni koji povišavaju ventilaciju pluća:

  • Refleksna hiperventilacija kod hipoksije, kada uslijed smanjene koncentracije kisika u krvi dolazi do pojačanog nadražaja respiratornog centra.
  • Kod uzbuđenja, emocionalnih poremećaja, straha, jakih bolova.
  • Kod željenog pojačanja ventilacije iz terapijskih razloga, npr. kod respiratorne kompenzacije acidoze da bi se što više eliminisao ugljen-dioksid iz organizma, zatim kod po život opasne hiperkalemije itd. Kada se radi o mehaničkoj ventilaciji potrebno je pravilno regulisati neophodne parametre na uređaju.

Hipokapnija zbog prevelikog eliminisanja ugljen-dioksida preko pluća dovodi do razvoja respiratorne alkaloze, koja sprečava normalno iskorištavanje kisika. Dolazi do smanjenja prokrvljenosti moždanog i srčanog tkiva, što može dovesti do razvoja ishemije tih organa. Ako je prisutno krvarenje u moždanom tkivu doći će do naknadnog krvarenja. Hipokalemija koja je prisutna kod hipokapnije dovodi često po poremećaja ritma srca.

Simptomi[uredi | uredi izvor]

Simptomi hipokapnije su tonički grčevi šake, stopala (karpopedalni spazam) i usta uz prethodno trnjenje i mravcima tih dijelova tijela. Prisutna je tahipneja sa dispnejom.

Terapija[uredi | uredi izvor]

Terapija hipokapnije se sastoji u uklanjanju uzroka koji su doveli do hiperventilacije, poboljšanje alveolarne ventilacije i spriječavanje hipoksije aplikacijom kisika, eventuelno analgezija i sedacija, endotrahealna intubacija i mehanička ventilacija.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]