Husein Rakim Islamović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Husein Rakim Islamović
Rođenje 1839.
Sarajevo, Osmanlijsko Carstvo
Smrt 1895.
İnegöl, Osmanlijsko Carstvo
Nacionalnost Bošnjak
Zanimanje kaligraf

Husein Rakim Islamović (puno ime Hadži hafiz Husein Rakim-efendija Islamović) bio je bošnjački kaligraf iz 19. vijeka.

Rođen je u Sarajevu 1839. Osnovno obrazovanje stekao je kod muderisa Tahir-efendije, nakon čega je na Gazi Husrev-begovoj medresi učio pod muftijom Mustafom Hilmijom Hadžiomerovićem Krajišnikom.

Kaligrafiju je učio u rodnom gradu kod kaligrafa Abdulaha Ajnije Hasanagića, a aklam-i sitte je usavršavao u Istanbulu gdje je dobio po dvije diplome za stilove sulus i nesih. Ove diplome čuvaju se u muzejskoj zbirci Gazi Husrev-begove biblioteke.[1] Nakon što se vratio u Sarajevo poslije 1867, oko sebe okuplja znatan broj učenika kaligrafije, poput Behaudina ef. Sikirića, Akifa ef. Hadžihuseinovića, Sulejmana ef. Čučka i Mustafe ef. Čadordžije, formiravši tako školu kaligrafije. Vrsnost Rakim-efendije potvrđuje i činjenica da je bio odabran da svojom kaligrafijom ukrasi Gazi Husrev-begovu džamiju prilikom restauracije 1884/85. Od cjelokupnog kaligrafskog ciklusa sačuvana su samo dva kaligrafska rada na Gazi Husrev-begovoj džamiji.[2]

Umro je 1895. u İnegölu pri povratku s hadža.

Literatura[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Teparić, Meliha (10. 6. 2017). "Husein Rakim Islamovic, 19th Century Bosnian Calligrapher". Islamic Arts Magazine. Pristupljeno 26. 1. 2019.
  2. ^ Handžić, Mehmed (1938). "H. Hfz. Husejn Rakim ef. Islamović". Novi Behar. XII, br. 20-21: 237–238.