Ikavski govor

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Ikavski)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Ikavski govor ili Ikavica je jedan od tri govora u bosanskom jeziku. U BiH ikavski govor je historijski rasprostranjen u Bosanskoj krajini, Završju, Srednjoj Bosni (pogotovo u području Gornjeg Vakufa) kao i u Podrinju. Ikavski govor bosanskog jezika je poznat kao šćakavska ikavica ili zapadna štokavština. Za razliku od ijekavskog govora bosanskog jezika ikavski govor nije nikada standardiziran i zbog toga broj korisnika ikavskog govora je u konstantnom padu. Standardni bosanski jezik koristi ijekavski govor sa nekolicinom ikavskih riječi. Neki od primjera ikavice unutar bosanskog jezika su uticaj (utjecaj) i nisam (nijesam).

Commons-emblem-issue.svg Tema članka je kontroverzna.
Moguće je da se pojedinci ne slažu s tačkom gledišta izraženom u ovom članku ili je neutralna tačka gledišta članka sporna.

Ikavica se koristi i kao govor hrvatskog jezika i srpskog jezika. Ikavski govor hrvatskog jezika se dijeli na ikavsku čakavštinu, Ikavsku kajkavštinu i Ikavsku štokavštinu.

Primjeri[uredi | uredi izvor]

ikavski ijekavski ekavski
vrime vrijeme vreme
lip lijep lep
divojka djevojka devojka
čovik čovjek čovek
siditi sjediti sediti
ja tribam ja trebam ja trebam
lito ljeto leto
livo lijevo levo
misec mjesec mesec
misto mjesto mesto
siver sjever sever
zvizda zvijezda zvezda
medvid medvjed medved
dida djed deda
mliko mlijeko mleko
dite dijete dete
sikira sjekira sekira

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]