Investicijska politika Bosne i Hercegovine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Investicije predstavljaju dio društvenog proizvoda, odnosno novoostvarene vrijednosti kojim se obezbjeđuju materijalni faktori privređivanja.

  • Investicije – kao akumulacija koja rezultira u raspodjeli nacionalnog dohodka.
  • Investiciona potrošnja - služi obnavljanju i proširivanju materijalnih činilaca proizvodnje (sredstava za rad)

Obim i struktura investicija[uredi | uredi izvor]

Stanja direktnih investicija

Obim investicione potrošnje, kao i struktura investicija, uslovljeni su materijalno-proizvodnim faktorima. Promjene u razvoju proizvodnih snaga determiniraju strukturu investucija. Tako u početnom stadiju industrijalizacije, kao osnove ubrzanog ekonomskog razvitka, neminovno je relativno veće učešće proširujuće u odnosu na obnovne investicije, zatim veće učešće privrednih u odnosu na neprivredne investicije, te u strukturi proizvodnih fondovaosjetno su veća ulaganja u građevinske objekte i u postrojenje, kao preduslova za nova preduzeća i grane privređivanja i shodno istaknutom, relativno je veće učešće neto investicija.

U razvijenim privredama udio neprivrednih investicija je znatno veći i kreće se od 40 odsto u ukupnim investicionim sredstvima, raste učešće obnovnih investicija što se odnose na zamjenu, rekonstrukciju i modernizaciju postojećih sredstava, i shodno tome relativno je niže učešće neto investicija u ukupnim investicijama.

Investiciona politika[uredi | uredi izvor]

Investiciona politika - skup raznovrsnih ekonomsko-političkih odluka,mjera i aktivnosti kojima se utiče na dinamiku, odnosno obim investicione politike i strukturu investicija.

Osnova investicione politike- u kojoj mjeri država, drugi nosioci ekonomske politike, posredno i neposredno, potiču formiranje investicionih sredstava i utiču na strukturu investicionih ulaganja. Ekonomska uloga države podrazumjeva i odgovarajuće eksponiranje u okviru investicione politike.

Domet i karakter investicione politike su u slovljeni stepenom razvoja privrde, prirodom privrednog sistema u smislu razmjera ekonomske uloge države, te konjukturnim tokovima privređivanja.

BiH investiciona politika[uredi | uredi izvor]

Najveća ulaganja se sprovode u obnovu infrastrukture; Investiciona aktivnost oslonjena na vanjsku donatorsku pomoć i kredite[potreban citat] U periodu 2000-2004. ostvarene su slijedeće stope investiranja;

U 2000 god. 23%, 2001. 21%, 2002. 23%, 2003. 23% i 2004. 24%

Na području privrede u 2004. prednjačili su:

  • Prerađivačka industrija(506,8 miliona KM ili 24,5%)
  • Trgovina na veliko i malo(423,3 miliona KM ili 20,5%)
  • Saobraćaj, skladištenje i veze(261,5 miliona KM ili 12,7%)[potreban citat]

U otvarenim investicijama dominantno mjesto imalo je proširenje, rekonstrukcija i modernizacija, zatim izgradnja novih kapaciteta i održavanje postojećih kapaciteta[potreban citat]

Zemlje koje najviše ulažu u BiH[uredi | uredi izvor]

Zemlje koje najviše ulažu u BiH prema podacima iz 2005 su:

Austrija, Holandija, Italija, Njemačka, Slovenija, Srbija, Crna Gora, Švicarska, Turska i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Glavni rizici investiranja u BiH prema istraživanjima su velika javna potrošnja i visoka izdvajanja za školstvo i zdravstvo[potreban citat]

Politička stabilnost i stvaranje poslovne dinamike koju nameće globalizacija moraju biti imperativ i glavni uslovi za sigurna ulaganja u BiH