Ivan Trnski

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ivan Trnski

Ivan Trnski (Nova Rača kod Bjelovara, 1. maj 1819. - Zagreb, 30. juni 1910. godine) je bio hrvatski književnik, prevoditelj i zagonetač.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rodio se u učiteljskoj obitelji u selu Novoj Rači kod Bjelovara. Osnovnu školu završio je 1830. godine u Grubišnom Polju. Nakon očeve smrti prelazi u biskupsko sirotište u Zagrebu gdje pohađa gimnaziju, a trogodišnji tečaj za administrativnog graničnog oficira završio je u Grazu. Kao višegodišnji upravni oficir Krajiške uprave unaprijeđen je 1867. godine u potpukovnika, a 1869. godine u pukovnika. Bio je prvi premijer bjelovarsko-križevačke županije od jula 1871. do februara 1872. godine, kad se odrekao te dužnosti. Umro je u Zagrebu.

Književni rad[uredi | uredi izvor]

Pisao je pjesme (davorije, prigodnice i popularne napjeve; "Oj jesenske duge noći") te pripovijesti, prevodio s engleskog, njemačkog, ruskog i češkog jezika (Shakespearea, Schillera i Puškina - "Evgenij Onjegin"), bavio se pitanjima jezika i metrike. Neki ga zbog rasprave "O stihotvorstvu" ("Vijenac", 1874) nazvaše ocem hrvatske metrike. Savremenici su ga slavili kao svojeg ovjenčanog pjesnika i borca za narodna prava, dok ga je kasnija kritika odredila kao vještog versifikatora i ustrajnog prigodničara. Bio je glavni organizator (1900) i predsjednik Društva hrvatskih književnika. Saradnik je mnogih časopisa - od Gajeve "Danice" (18350) do "Savremenika" (1910). Surađivao je i u listovima "Neven" i Vijenac.

Pjesničke zbirke: "Pjesme krijesnice"; "Popijevke i milosnice mladenke".

Zagonetke[uredi | uredi izvor]

Trnski je također značajan kao autor zagonetaka (čistih zagonetaka, anagrama, tj. premetaljki, akrostihova, kombinacija...), koje je s prekidima objavljivao tokom 50 godina. Objavljivao ih je u "Zori dalmatinskoj" (Zadar), "Nevenu" (Zagreb), "Glasonoši" (Karlovac), "Prosvjeti" (Zagreb) i "Nadi" (Sarajevo).

Prvu zagonetku objavio je početkom 1845. godine u "Zori dalmatinskoj", dok mu je prva zagonetka u "Nevenu" objavljena 15. I. 1852. (br. 3, str. 46), a posljednja vjerovatno u broju 46 od 23. XI. 1854. godine. Objavio ih je dvadesetak, sve su bile stihovne i sve su objavljene pod nazivom "zagonetka", premda su bile različitih vrsta.

Koristio je pseudonim Skrivnatin (anagram od Ivan Trnski) ili Skrevnatin (anagram od Ivan Ternski).