Ivan Trnski

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Ivan Trnski

Ivan Trnski (Nova Rača kod Bjelovara, 1. maj 1819. - Zagreb, 30. juni 1910. godine) je bio hrvatski književnik, prevoditelj i zagonetač.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rodio se u učiteljskoj obitelji u selu Novoj Rači kod Bjelovara. Osnovnu školu završio je 1830. godine u Grubišnom Polju. Nakon očeve smrti prelazi u biskupsko sirotište u Zagrebu gdje pohađa gimnaziju, a trogodišnji tečaj za administrativnog graničnog oficira završio je u Grazu. Kao višegodišnji upravni oficir Krajiške uprave unaprijeđen je 1867. godine u potpukovnika, a 1869. godine u pukovnika. Bio je prvi premijer bjelovarsko-križevačke županije od jula 1871. do februara 1872. godine, kad se odrekao te dužnosti. Umro je u Zagrebu.

Književni rad[uredi | uredi izvor]

Pisao je pjesme (davorije, prigodnice i popularne napjeve; "Oj jesenske duge noći") te pripovijesti, prevodio s engleskog, njemačkog, ruskog i češkog jezika (Shakespearea, Schillera i Puškina - "Evgenij Onjegin"), bavio se pitanjima jezika i metrike. Neki ga zbog rasprave "O stihotvorstvu" ("Vijenac", 1874) nazvaše ocem hrvatske metrike. Savremenici su ga slavili kao svojeg ovjenčanog pjesnika i borca za narodna prava, dok ga je kasnija kritika odredila kao vještog versifikatora i ustrajnog prigodničara. Bio je glavni organizator (1900) i predsjednik Društva hrvatskih književnika. Saradnik je mnogih časopisa - od Gajeve "Danice" (18350) do "Savremenika" (1910). Surađivao je i u listovima "Neven" i Vijenac.

Pjesničke zbirke: "Pjesme krijesnice"; "Popijevke i milosnice mladenke".

Zagonetke[uredi | uredi izvor]

Trnski je također značajan kao autor zagonetaka (čistih zagonetaka, anagrama, tj. premetaljki, akrostihova, kombinacija...), koje je s prekidima objavljivao tokom 50 godina. Objavljivao ih je u "Zori dalmatinskoj" (Zadar), "Nevenu" (Zagreb), "Glasonoši" (Karlovac), "Prosvjeti" (Zagreb) i "Nadi" (Sarajevo).

Prvu zagonetku objavio je početkom 1845. godine u "Zori dalmatinskoj", dok mu je prva zagonetka u "Nevenu" objavljena 15. I. 1852. (br. 3, str. 46), a posljednja vjerovatno u broju 46 od 23. XI. 1854. godine. Objavio ih je dvadesetak, sve su bile stihovne i sve su objavljene pod nazivom "zagonetka", premda su bile različitih vrsta.

Koristio je pseudonim Skrivnatin (anagram od Ivan Trnski) ili Skrevnatin (anagram od Ivan Ternski).