Iveco LMV

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Iveco LMV
LOV IVECO konv. rušič.JPG
Svojstva
Posada 1+5
Dužina 5.5 m
Širina 2.05 m
Visina 1.95 m
Težina 6.5 tona
Oklop i naoružanje
Oklop STANAG nivo 1-4
Osnovno naoružanje teški mitraljez 12.7 mm
Pokretljivost
Pogon IVECO F1D Common Rail EURO 3
140 kW (190 KS)
Brzina na cesti 75 km/h
Snaga/težina 20 kW/t
Domet 500 km

Iveco LMV (eng. Light Multirole Vehicle – lako višenamensko vozilo) je italijansko vojno namjensko vozilo čvrste konstrukcije i velike pokretljivosti, projektovano kako bi odgovaralo svim zahtjevima koji prate vojna djelovanja. Razvio ga je italijanski Iveco i u službi je u oružanim snagama nekoliko država. Nakon što ga je prihvatila Italijanska vojska pod imenom VTLM Lince, pobijedio je na konkursu “FCLV” (en. Future Command and Liaison Vehicle – buduće komandno vozilo i vozilo za vezu) Britanske vojske kao Panther, a prihvatile su ga i Belgijska, Hrvatska i Norveška vojska. Interes za kupovinu pokazuju i vojske drugih država članica NATO-a.

Opis[uredi | uredi izvor]

Konstruisano je sa karakteristikama niske siluete koja osim zaštitne funkcije omogućava lak prevoz avionom bez prethodnih modifikacija na vozilu, te brodom i željeznicom. Moguće ga je prevoziti i helikopterom i ispuštati padobranom. Upotrebom raznih materijala i konstrukcionih rješenja postignuta je niska mogućnost otkrivanja potencijalnih neprijateljskih senzora kao što su optički, termalni i radarski uređaji, a kompatibilno je sa uređajima za noćno posmatranje, što omogućava vožnju noću bez svjetala i upotrebu pomagala za noćno posmatranje, te upotrebu vozila u specijalnim operacijama.

Vozilo je opremljeno centralnim sistemom za napuhivanje guma i prilagođeno za rad u klimatskim uslovima od -32 ° C do +49 ° C. Korisna nosivost mu omogućava smještaj dodatnog tereta i opreme, a konstrukcijom i sistemom kočenja prilagođen je za vuču oruđa i priključnih sredstava. Zbog modularne konstrukcije vozilo je višenamjensko, odnosno može se koristiti za različite misije, uključujući izviđanje, komandovanje, logistiku, patroliranje, vezu, sanitet ili artiljerija, a sa ugradnjom raznog naoružanja može biti konfigurisan u brojnim drugim verzijama.

Vozilo osigurava zaštitu od različitih oblika opasnosti za posadu. Može biti opremljeno sistemom ABH zaštite, a pruža maksimalnu nivo protivbalističke i protivminske zaštite za posadu zahvaljujući ugrađenom paketu protivbalističke i protivminske zaštite koja uključuju najnovija dostignuća u zaštiti. Tockovi su udaljeni od kabine pa će u slučaju eksplozije doći do uništavanja prednjeg djela vozila, ali će se umanjiti uticaj minske eksplozije na kabinu, a slično je i sa zadnjim djelom vozila. Veliki klirens (prostor od najniže tačke vozila do površine zemlje), smještaj rezervoara za gorivo u zadnjii dio vozila, izbjegavanje postavljanja teških komponenti ispod kabine jer bi mogle ugroziti posadu u slučaju eksplozije, dno kabine u V-obliku i brojni drugi detalji inkorporirani pri dizajnu kabine osiguravaju maksimalnu protivminsku i protivbalističku zaštitu. Također, prilikom dizajniranja unutrašnjosti kabine sve je bilo podređeno zaštiti posade. Vozilo je opremljeno antiminskim sjedištima koja su ovješeni i nisu direktno učvršćena na pod vozila kako bi se izbeglo direktno preuzimanje udara na posadu, a dodatna sigurnost su pojasevi sa kopčanjem u pet tačaka i lateralni oslonci za glavu koji smanjuju oscilaciju glave. Kabina je iznutra ojačana cjevnim potpornjima što dodatno ojačava kabinu i osigurava posadu u slučaju prevrtanja.[1]

Korisnici[uredi | uredi izvor]

Hrvatski Iveco LMV.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 2. 1. 2014. Pristupljeno 22. 1. 2014.