Izmet

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Konjski izmet

Izmet, stolica ili feces (latinski: faeces) je naziv za odbacujući proizvod životinjskog i ljudskog probavnog sistema, koji se izbacuje kroz anus za vrijeme vršenja nužde. Sem nesvarenih ostataka hrane, često se u izmetu nalaze i dodatni „otpad" metabolizma, poput nekih organskih kiselina i toksičnih materija, ili produkata raspadanja hemoglobina.

Karakterističan neugodan miris izmeta dolazi zbog bakteriološkog djelovanja. Bakterije proizvode spojeve poput indola, skatola i tiola.

Životinjski izmet se uglavnom koristi kao gnojivo za oranice. Izmet bi se iskoristio za proizvodnju metana ili vodika koji bi se dalje mogli upotrijebiti za punjenje gorivih ćelija, pogon mikroturbina ili motora s unutrašnjim izgaranjem. Izmet domaćih životinja, posebno krava, već se godinama koristi kao izvor energije na američkim farmama, ali još niko to nije pokušao iskoristiti u zoološkim vrtovima.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]