Jama Ledana

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jama Ledana
IUCN kategorija III
(spomenik prirode)
Najbliži gradRibnik, Mrkonjić Grad Bosna i Hercegovina
Površina12 ha
Osnovano07.05.2013. godine
UpravnikOpćine Ribnik

Jama Ledana (ili pećina) je podzemni oblik krškog reljefa sa vertikalnim ulazom i velikim horizontalnim podzemnim hodnicima i galerijama. Smještena je u Ledanskoj uvali, u zaseoku Vučija Poljana, općina Ribnik, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina. Ispunjena masivnim atraktivnim ledenim naslagama formiranim od desetina slojeva leda, visine do 15 metara. U jami su i klasične tvorevine koje sačinjavaju: stalagmiti, stalaktiti, povijeni stalaktiti i salivi.[1]

Dubina jame je 72 metra, a dužina pećinskih kanala iznosi 180 metara. Iako je temperatura iznad nule, u pećini je konstantno led. Balvani koji se nalaze na ulazu jame služili su lokalnom stanovništvu za iznošenje leda, prije pojave rashladnih uređaja. Nakon što bi izvuklo komade leda iz jame, stanovništvo je led stavljalo u prtene vreće u kojima se nalazila piljevina, kako bi ga sačuvali od topljenja, te ih u zaprežnim kolima vozili u obližnju varoš i prodavalo poslastičarima.

Ipak, posljednjih godina dolazi do smanjenja ledenih naslaga. U jamu se ulazi samo uz speleološku opremu, spuštanjem uz konopac. Okružena je bujnim četinarskim šumama.

Zaštićeno područje[uredi | uredi izvor]

Jama Ledana je proglašena zaštićenim područjem slijedećih karakteristika:[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Fascinantna ledena jama kod Ribnika". Magazin Mondo - mondo.ba. Pristupljeno 9. 10. 2021.engleski: '
  2. ^ "Explore protected areas and OECMs". Zaštićena planeta - www.protectedplanet.net. Pristupljeno 9. 10. 2021.engleski: '
  3. ^ "Jama Ledena: Odluka o zaštiti spomenika prirode". Službeni glasnik Republike Srpske, broj 93, 09.10.2012. Pristupljeno 9. 10. 2021.
  4. ^ "Zaštićena područja u BiH - Jama Ledana". cin.ba. Pristupljeno 9. 10. 2021.