Jasmina Musabegović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Jasmina Musabegović (rođena Alić) rođena je u Vogošći kod Sarajeva 1941. U Sarajevu je završila studij južnoslavenskih književnosti i francuskog jezika. Piše romane, eseje i bavi se prevođenjem s francuskoga. Kako piše Hanifa Kapidžić-Osmanagić, Musabegović je dvjema knjigama, Snopis (1980) i Skretnice (1986), osvježila bosanskohercegovačku prozu. Romanom Skretnice Musabegović aktualizira životni put Bošnjakinje, sasvim ovdašnje i sasvim poznate žene u prijelomnim vremenima i za pojedinca i za kolektiv. Godine 1996. objavila je roman Most. Dugi niz godina u sarajevskoj "Svjetlosti" vrlo je uspješno uređivala biblioteku stranih književnosti.


Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Nedovršeni članak Jasmina Musabegović koji govori o bosanskohercegovačkim biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.