José de San Martín

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
José de San Martín

José de San Martín (1778-1850) bio je argentinski general čije su vojne kampanje bile presudne za pobjedu pobornika nezavisnosti u Argentini, Čileu i Peruu. Zajedno sa Bolívarom smatra se najznačajnijim borcem protiv španske kolonijalne vlasti u Južnoj Americi.

U Argentini je stekao titulu "Oca nacije" (Padre de la Patria) i smatra se nacionalnim herojem. U Peruu je poznat kao "osnivač slobodnog Perua" i "osnivač Republike i generalisimus" (Fundador de la Libertad del Perú, Fundador de la República y de Generalísimo de las Armas). U Čileu mu je dodijeljena najviša vojna titula (Capitán General).

Biografija[uredi | uredi izvor]

Bio je sin španskog vojnika i kreolke. Vojno obrazovanje stjecao je u Madridu, a od 11. do 20. godine služio je u Evropi i Africi. Godine 1812. vratio se u Buenos Aires kao oficir španske vojske. Do tada je već bio stekao ratno iskustvo kao komandant vojne jedinice u sukobu s Francuzima. Kao pukovnik pristupio je oslobodilačkom pokretu i organizirao je vojsku, predvodeći je u prvim borbama protiv Španaca 1813. godine. Osujetio je špansko iskrcavanje u San Lorenzu (kod Parane). Organizator je čuvene Andske vojske i velikog vojnog podviga kada je, prešavši Ande, oslobodio Čile (1818) i Peru (1820) i bio šef država. Borio se s promjenjivom ratnom srećom. Poslije sukoba sa Bolívarom povukao se u privatni život u Evropi. Vratio se u zemlju 1828, ali je odustao od iskrcavanja u Buenos Aires zbog tadašnjih političkih sukoba. Vratio se u Francusku, u kojoj je umro slijep i zaboravljen.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


System-users.svg Nedovršeni članak José de San Martín koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.