Paraná (rijeka)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Paraná
Rijeka
Pogled na rijeku Paraná iz Zárate
Pogled na rijeku Paraná iz Zárate
Država Flag of Argentina.svg Argentina
Flag of Brazil.svg Brazil
Flag of Paraguay.svg Paragvaj
Drugi izvor Rijeke Paranaíba i Rio Grande
 - Položaj Rio Paranaíba, Brazil
 - Nadmorska visina 1 148 m
Ušće Río de la Plata
 - Položaj Atlantski okean, Argentina
 - Nadmorska visina m
Dužina 4.880 km
Pražnjenje
 - Prosjek 17.290 /s
 - Maksimum 65.000 /s
 - Minimum 2.450 /s
Sliv rijeke Paraná

Paraná je rijeka u Južnoj Americi koja protiče kroz Brazil, Paragvaj i Argentinu. Dužinom od 4.880 kilometara[1] druga je najduža rijeka na kontinentu, poslije rijeke Amazon. Naziv Paraná je skraćenica od fraze "para rehe onáva", koja dolazi od Tupi jezika i znači "poput mora" (odnosno "velika kao more"). Prvo se spaja sa rijekom Paragvaj a zatim nizvodno sa rijekom Urugvaj formira estuarij Rio de la Plata i uliva se u Atlantski okean.

Prvi evropljanin koji je istraživao rijeku od njenog ušća je Englez Sebastian Cabot, 1526. godine, dok je plovio za Španiju.

Tok[uredi | uredi izvor]

Rijeka Paraná nastaje u južnom Brazilu, spajanjem rijeka Paranaiba i Rio Grande. Od ušća rijeke teče uglavnom jugozapadno u dužini oko 619 km prije nego što se kod grada Saltos del Guaira spaja s rijekom Paragvaj. To je nekada bila lokacija vodopada Sete Quedas, gdje su vode rijeke Paraná padale niz sedam kaskada.

Narednih otprilike 200 km rijeka teče na jug i čini prirodnu granicu između Paragvaja i Brazila, do ušća rijeke Iguazu. Neposredno uzvodno od ovog ušća, rijeka je međutim pregrađena branom Hidroelektrane Itaipu, druge najveće hidroelektrane u svijetu (poslije Brane Tri sutjeske u Kini) koja stvara veliko plitko jezero.

Nakon spajanja sa rijekom Iguazu, Paraná svojim tokom čini prirodnu granicu između Paragvaja i Argentine. Rijeka dalje teče prema jugu dužinom od oko 468 km prije nego što postepeno zaokrene prema zapadu prema kojem teče dodatnih 820 km. Potom se u nju ulijeva rijeka Paragvaj, njena najduža pritoka. Potom Paraná ponovo okreće prema jugu i dužinom od oko 820 km protiče kroz Argentinu. Spajanjem s rijekom Urugvaj formira se estuarij Rio de la Plata preko kojeg se ulijeva u Atlantski okean.

Pritoke[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Rijeka Parana" Encyclopædia Britannica

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]