Paraná (rijeka)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Paraná
Rijeka
Pogled na rijeku Paraná iz Zárate
Država Argentina
Brazil
Paragvaj
Drugi izvor Rijeke Paranaíba i Rio Grande
 - Položaj Rio Paranaíba, Brazil
 - Nadmorska visina 1.148 m
Ušće Río de la Plata
 - Položaj Atlantski okean, Argentina
 - Nadmorska visina m
Dužina 4.880 km
Pražnjenje
 - Prosjek 17.290 m3/s
 - Maksimum 65.000 m3/s
 - Minimum 2.450 m3/s
Sliv rijeke Paraná

Paraná je rijeka u Južnoj Americi koja protječe kroz Brazil, Paragvaj i Argentinu. Dužinom od 4880 km[1] druga je najduža rijeka na kontinentu, poslije Amazona. Naziv Paraná je skraćenica od fraze "para rehe onáva", koja dolazi od Tupi jezika i znači "poput mora" (odnosno "velika kao more"). Prvo se spaja s Paragvajem, a zatim nizvodno s Urugvajem formira estuarij Rio de la Plata i ulijeva se u Atlantski okean.

Prvi Evropljanin koji je istraživao rijeku od njenog ušća bio je Englez Sebastian Cabot 1526, dok je plovio za Španiju.

Tok[uredi | uredi izvor]

Paraná nastaje u južnom Brazilu, spajanjem rijeka Paranaiba i Rio Grande. Od sutoka teče uglavnom jugozapadno u dužini 619 km prije nego što se kod Saltos del Guaire spaja s Paragvajem. To je nekad bila lokacija vodopada Sete Quedas, gdje su vode Parane padale niz sedam kaskada.

Narednih otprilike 200 km rijeka teče na jug i čini prirodnu granicu između Paragvaja i Brazila, do ušća Iguazúa. Neposredno uzvodno od ovog ušća rijeka je pregrađena branom hidroelektrane Itaipu, druge najveće u svijetu (poslije Brane Tri sutjeske u Kini), koja stvara veliko plitko jezero.

Nakon spajanja s Iguazúom Paraná čini prirodnu granicu između Paragvaja i Argentine. Dalje teče prema jugu dužinom otprilike 468 km prije nego što postepeno zaokrene na zapad, prema kojem teče dodatnih 820 km. Potom se u nju ulijeva Paragvaj, njena najduža pritoka. Zatim Paraná ponovo okreće prema jugu i dužinom približno 820 km protječe kroz Argentinu. Spajanjem s Urugvajem formira se estuarij Rio de la Plata, preko kojeg se ulijeva u Atlantski okean.

Prosječni mjesečni protok (u m3/s)
Hidrološka stanica: Corrientes (podaci izračunati kroz 80 godina)

Pritoke[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Paraná River". Encyclopædia Britannica.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]