Idi na sadržaj

Kalkulator

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Električni kalkulator

Kalkulator (u običnomu govoru i digitron, po kompaniji koja ih je proizvodila) je naprava koja omogućuje izvođenje matematičkih operacija. Obični kalkulator najčešće ima operacije sabiranja, oduzimanja, množenja te dijeljenja. Neki kalkulatori, koji sliče abakusu koji nema baterije, gotovo uopće ne sliče električnom kalkulatoru. Kalkulator se pojavio početkom sedamdesetih godina dvadesetog vijeka.

Program „Apolo“ (let na Mjesec sa ljudskom posadom) izgubio je izvore finansiranja 1969. godine kada je prvi Amerikanac stupio na Mjesec. Mnogi inžinjeri su, ostavši bez posla, osnovali svoje privatne firme koristeći stečena znanja i iskustva. Izmislili su uređaj baziran na integralnim krugovima koji je mogao da sprovodi osnovne računske operacije (sabiranje, oduzimanje, množenje i dijeljenje). On se sastojao od kućišta u kome je bila štampana ploča sa navedenim integralnim krugom, baterija ili akumulator. Dimenzije su bile obično takve da može stati u džep (džepni kalkulator). Kasnije su dodane mnoge matematičke funkcije, pa su neki kalkulatori mogli i programirati.

Funkcije kalkulatora su danas preuzeli računari. Kalkulatore danas uglavnom koriste učenici, studenti, trgovci, administrativno osoblje i inžinjeri za jednostavnije proračune. U početku su ga proizvodile, po visokoj cijeni, ugledne američke tvrtke kao što su Hewlett Packard, Motorola, Texas Instruments, dok ga danas proizvode najviše kineske tvrtke po izuzetno niskoj cijeni. Postoje i nešto veći kalkulatori koji su uglavnom jednostavni. Postoje složeniji kalkulatori koji su specijalizirani za razne namjene. Skoro svi kalkulatori rade osnovne operacije na jedan način. Unese se jedan broj, operacija, drugi broj i na kraju znak za jednako (=). Međutim, pored ovoga, postoji i još jedan način koji se zove obrnuta poljska notacija i koju koriste svi kalkulatori tvrtke Hewlett Packard.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]