Idi na sadržaj

Kasiodor

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Flavius Magnus Aurelius Casiodorus, poznatiji pod imenom Kasiodor (490-580) je rimski državnik i pisac.[1]

Flavius Magnus Aurelius Cassiodorus

Kasiodor je rođen u uglednoj rimskoj aristokratskoj porodici. Otac mu je bio prefekt pretorija i posjednik velikih imanja u Kalabriji. Otac je služio gotskom kralju Odoakru i kralju Teodoriku. Svoga sina Kasiodora školovao je po svom uzoru ka državnoj administrativnoj karijeri. Tako je Kasiodor kao mladić postao sekretar kabineta kralja Teodorika (493-526) u Italiji. Kasnije je zamijenio Boecija kao magister officiorum i konačno pod Atalarikom (533) postao je perfekt pretorija. Doživio je kraj kraljevstva Gota. Povukao se na svoje imanje u Kalabriju 540. i osnovao samostan kod Squllace (Vivarium).

Kasiodor je izuzetno poznat po svome djelu Historia Gothorum. Ona je sačuvana samo u odlomcima koje je polovinom 6. vijeka sačinio Jordanes. Iza Kasiodora ostale su sačuvane Variae, zbirka pisama i dokumenata kraljevske kancelarije koji su utjecali na kancelarijski obrazac srednjega vijeka.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Cassiodorus | Roman Senator, 6th-century Italy | Britannica". www.britannica.com (jezik: engleski). Pristupljeno 8. 6. 2024.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]