Idi na sadržaj

Katarina Lankasterska

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Katarina Lankasterska
Kraljica Kastilje
SupružnikHenrik III, kralj Kastilje
DjecaMarija Kastiljska
Ivan II, kralj Kastilje
DinastijaLancaster
OtacIvan, 1. vojvoda od Lancastera
MajkaKonstancija Kastiljska
Rođenje12. decembar 1485.
Smrt7. januar 1536.

Katarina Lankasterska ili Katarina Plantagenet (1372/3 - 2. juni 1418) je bila kastiljska kraljica.

Porijeklo

[uredi | uredi izvor]

Bila je kćerka Ivana od Ghenta, vojvode od Lancastera, i njegove druge supruge, infante Konstancije Kastiljske, kćerke jedinice kralja Petra. Njena majka je polagala pravo na prijestolje koje je uzurpirao Henrik II, brat Katarininog djeda. Nakon smrti svoje majke Katarina je postala glavni pretendent za kastiljski tron.

Za svoga rođaka, kastiljskog kralja Henrika III, udala se 1393. godine i tako je okončan sukob dviju grana porodice. Iako je tim brakom postala kraljica Kastilje i Leona, nikada nije postala monarh tih kraljevina pošto su se i ona i njena majka morale odreći svojih prava na krunu u sklopu bračnog ugovora. Par je imao troje djece.

Udovištvo i regentstvo

[uredi | uredi izvor]

Henrik III je umro 1406. godine i po njegovoj oporuci, kraljica Katarina i njegov brat, aragonski kralj Ferdinand I, postali su regenti novom i maloljetnom kralju Ivanu II. Katarina se nije slagala sa Ferdinandom, te su regenti podijelili upravu nad zemljom, i to tako da je Katarina dobila sjeverni dio kraljevine. Katarina je dobila na upravu i Ferdinandov dio nakon njegove smrti 1416. godine.

Kraljica Katarina je umrla u Valladolidu od moždanog udara, vjerovatno izazvanog njenom pretilošću. Njen trinaestogodišnji sin bio je ostavljen na milost i nemilost sebičnih dvorjana i plemića. Po njoj je nazvana njena praunuka, Katarina Aragonska, engleska kraljica.