Henrik III, kralj Kastilje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Henrik III
Segovia Alcazar stained glass 05.jpg
Kralj Kastilje i Leona
Vladavina 9. oktobar 1390 - 25. decembar 1406
Prethodnik Ivan I
Nasljednik Ivan II
Supružnik Katarina Lankasterska
Djeca Marija Kastiljska
Ivan II, kralj Kastilje
Katarina Kastiljska
Dinastija Trastámara
Otac Ivan I, kralj Kastilje
Majka Eleonora Aragonska
Rođenje 4. oktobar 1379.
Smrt 25. decembar 1406.

Henrik III (4. oktobar 1379 - 25. decembar 1406), poznat i kao Henrik Paćenik, bio je kralj Kastilje. Sin je Ivana I i Eleonore Aragonske. Oca je naslijedio 9. oktobra 1390. godine.

Rođen je u Burgosu, glavnom gradu kraljevine Kastilje. Prije nego je postao kralj, bio je princ od Asturije, što ga je označavalo kao prijestolonasljednika, i prvi je nosilac te titule. Na tron je sjeo sa jedanaest godina, a vlast preuzeo sa četrnaest. U njegove zasluge spada međusobno pomirenje plemstva i povratak kraljevske moći. za vrijeme njegove vladavine kastiljski su brodovi u više navrata pobijedili engleske, a uništena je i velika gusarska luka u Sjevernoj Africi. Godine 1402. započeo je kolonizaciju Kanarskih ostrva.

Godine 1388. oženio je Katarinu Lankastersku, kćerku Konstancije, kćerke zbačenog kastiljskog kralja Petra Okrutnog. Ovim je brakom završen dinastijski konflikt, a kuća Trastámara je ujedinjena. Imali su dvije kćerke, buduću aragonsku kraljicu Mariju koja je do bratovog rođenja bila prestolonasljednica i princeza od Asturije i Katarinu, te sina Ivana. Dogovorio je brakove sve svoje djece s djecom svog brata Ferdinanda.

Umro je 25. decembar 1406. godine. Kako je sin Henrika i Katarine, Ivan, imao tek godinu dana kada je Henrik umro, Katarina je obavljala dužnost regenta zajedno s Henrikovim bratovom Ferdinandom.