Ivan I, kralj Kastilje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ivan I
Tomb of John I of Castile.jpg
Grob Ivana I
Kralj Kastilje i Leona
Vladavina 29. maj 1379 - 9. oktobar 1390
Prethodnik Henrik II
Nasljednik Henrik III
Supružnik Eleonora Aragonska
Beatricija Portugalska
Djeca Henrik III, kralj Kastilje
Ferdinand I, kralj Aragonije
Dinastija Trastámara
Otac Henrik II, kralj Kastilje
Majka Ivana, gospodarica Baskije
Rođenje 24. april 1358.
Smrt 9. oktobar 1390.

Ivan I (24. april 1358 - 9. oktobar 1390) bio je kralj Kastilje i Leona. Bio je sin kastiljsko-leonskog kralja Henrika II i baskijske gospodarice Ivane.

Prvi brak[uredi | uredi izvor]

Iz prvog braka, sa Eleonorom Aragonskom, rođen je najveći dio njegovog potomstva. Njihova djeca su bili Henrik III, kralj Kastilje, i Ferdinand I, kralj Aragonije.

Drugi brak i kruna Portugala[uredi | uredi izvor]

Upadao je u razmirice sa Portugalom. Prva od njih započeta je njegovim drugim brakom, sa Beatricijom, portugalskom prijestolonasljednicom. Kada je umro njegov punac, portugalski kralj Ferdinand I, Ivan je stao na stranu svoje supruge, koja je tvrdila da je ona njegov jedini zakoniti nasljednik, te tako i kraljica Portugala. Između 1383. i 1385. godine Portugalom je vladala anarhija i nemir. Plemstvo Portugala nije željelo da njihovim kraljevstvom vlada žena udata za stranog kralja, a bez njihove podrške, Beatricijine nade da osvoji tron pale su vodu. Ivan je konačno poražen od strane Ivana od Avisa 14. augusta 1385.

Sukob s Engleskom[uredi | uredi izvor]

Ivan I se nije slagao ni s engleskim princom Ivanom od Genta. Ivan je u ime svoje supruge Konstancije, najstarije kćeri kastiljsko-leonskog kralja Petra, tražio krunu Kastilje. Ivan se konačno riješio problema s vojvodom od Lancastera tako što je pristao svog najstarijeg sina i prijestolonasljednika 1387. godine oženiti vojvodinom kćerkom Katarinom.

Ivan I je poginuo 9. oktobra 1390. pri padu sa konja.