Konvoj (grupa)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Konvoj
Konvoj (Bosnian rock band).JPG
Osnovne informacije
Porijeklo Bosna i Hercegovina
Žanrovi Rock
Karijera 1988 - sada
Članovi Hamdija Salihbegović
Nedžad Merdžanović
Haris Varajić
Bojan Crnogorac
Bivši članovi Muamer Đozo
Mirsad Krupalija
Davor Ebner
Nedeljko Čalija
Alen Ekmečić Samir Bajraktarević
Damir Arslanagić
Almir Čopra
Adis Vuga />Haris Varajić />
Albumi
Pun Mjesec Varijante i dumine Bez razlike
(2004) (2000) (1998)

Konvoj je rok-grupa iz Sarajeva.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Grupa postoji još od 1988. godine. U tom periodu članovi su bili: Hamdija Salihbegović - Hamo (gitara), Muamer Đozo (bas-gitara), Mirsad Krupalija (bubnjevi), Davor Ebner (vokal). U ovoj postavi osvajaju prvu nagradu na tada popularnom muzičkom festivalu "Nove nade, nove snage". Nagrada je snimanje albuma. Pred sami rat u Bosni i Hercegovini grupa Konvoj snima debitantski album, koji zbog rata nikad nije ugledao svjetlo dana. U tom periodu Ebner napušta grupu i odlazi u novoosnovanu Reginu, a na mjesto pjevača dolazi Nedeljko Čalija. U ovom periodu bass gitaru je svirao Alen Ekmečić koji je ujedno bio i učesnik na čuvenom Čičkovom Rock maratonu. Bend je na samom početku rata u Sarajevu zamrznuo svoj rad.

Godine 1993. Hamo i Đozo pozvali bubnjara Samira Bajraktarevića - Bajčija i pjevača Nedžada Merdžanovića - Nećka da im se pridruže. Sviraju u unplugged verziji (zbog nedostatka električne energije u Sarajevu).

I pored veoma teških uvjeta za život, grupa na redovno izuzetno posjećenim javnim nastupima u Sarajevu ostavlja upečatljiv dojam. U bendu tada sviraju Hamo, Đozo, Nećko, Damir Arslanagić (klavijature) i Almir Čopra (bubnjevi).

U novembru 1995. bend ulazi u studio Muzičke produkcije 99 iz Sarajeva, gdje završavaju album Sa vremenom. Nakon toga slijedi poziv nevladine organizacije Ambasada lokalne demokratije na put u Barcelonu gdje sviraju na otvaranju tamošnjeg pop-rock festivala. Album Sa vremenom se pojavljuje na tržištu početkom 1997. u izdanju produkcijske kuće "In Takt". Promocija je održana u sarajevskom Centru društvenih aktivnosti (CDA).

U proljeće 1997. Konvoj organizira prvu veliku poslijeratnu turneju na teritoriji Bosne i Hercegovine. Turnejom je obuhvaćeno 17 bosanskohercegovačkih gradova. U tom periodu bend čvrsto drži prva mjesta na svim top-listama u državi. Kao veliki hit s albuma Sa vremenom izdvaja se pjesma "U tvojim očima".

U januaru 1998. grupa ulazi u studio mostarskog Muzičkog centra "Pavarotti" i snima drugi album "Bez razlike". Izdavač ovog albuma bio je "Kapa Music".

U periodu ljeto / jesen 1999. Konvoj u studiju Adija Lukovca snima i treći album Varijante i dumine. Izdavač je "Dancing Bear". Promocija albuma održana je 10. aprila 2000. u prostorijama sarajevskog kina "Meeting point". Promotivni koncert desio se 2000. na ljetnoj sceni "The Stage" Sarajevo, a 2001. u sali "Sloga" sviraju zajednički koncert s još jednom sarajevskom grupom "Erogene zone".

Nakon Varijante i dumina slijedi pauza od četiri godine. Za to vrijeme Nećko i Hamo zajednički se bave priređivanjem autorskih radijskih džinglova, muzikom za televiziju, pozorište... Otvaraju vlastiti muzički studio "Antika", u kojem snimaju novi album Pun Mjesec, koji je objavljen pred sam kraj 2004. u izdanju "Hayat Productiona". Promocija je održana u sarajevskom "The Clubu" 26. decembra 2004. Osim Hame i Nećka, na albumu sviraju i Samir Bajraktarević Bajči (bubnjevi), Haris Varajić (bas-gitara) i Adis Vuga (klavijature). Gost na albumu, Tarik Karačić (usna harmonika).

Peti studijski album, Mimosvijet, sniman je u periodu jesen / zima 2013. i proljeće 2014. u studiju MC "Pavarotti". Editing i miks rađen je u studiju "Antika", a mastering u "Hotline Masteringu" u New Yorku. Na albumu su radili Hamdija Salihbegović (solo gitara, prateći vokal), Nedžad Merdžanović (vokal, gitara), Haris Varajić (bas-gitara, prateći vokal) i Bojan Crnogorac (bubnjevi, prateći vokal).

Veliki solistički koncert održan je u sarajevskom Domu mladih 20.12.2014. godine. Početkom 2016. godine, umjesto Harisa Varajića na bas gitari, bendu se priključuje Ahmed Osmić Ahmo, nekadašnji basista grupe Knock Out.

Albumi[uredi | uredi izvor]

  • Sa vremenom (1997)
  • Bez razlike (1998)
  • Varijante i dumine (2000)
  • Pun Mjesec (2004)
  • Mimosvijet (2015)[1]

Nagrade[uredi | uredi izvor]

  • Avazov "Zlatni zmaj" za hit godine za pjesmu "U tvojim očima" i doprinos u afirmaciji BiH pop-rock scene (1997)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]