Korisnik:Emx/Radionica/Početna strana2

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Bullet red.pngVrata zajednice Bullet red.pngČaršija Bullet red.pngPomoć Bullet red.pngVrata zajednice Bullet red.pngNajčešća pitanja Bullet red.pngWikitimovi Bullet red.pngIgralište

19:03 (UTC); ponedjeljak, 24. septembar 2018
Wikipedia ima 78.456 članaka
slobodnu enciklopediju na bosanskom jeziku.
Wbar blue.jpg
Andrej Rubljov je sovjetska biografska historijska drama snimljena 1966. u režiji Andreja Tarkovskog, koji je zajedno s Andrejom Končalovskim napisao scenarij. Film je labavo zasnovan na životu Andreja Rubljova, čuvenog ruskog ikonopisca iz 15. vijeka. U filmu glume Anatolij Solonjicin, Nikolaj Grinko, Ivan Lapikov, Nikolaj Sergejev, Nikolaj Burljajev i supruga Tarkovskog Irma Rauš. Sava Jamščikov, poznati ruski restaurator i historičar umjetnosti, bio je naučni savjetnik na filmu.

Radnja filma se dešava u Rusiji iz 15. vijeka. Iako je tek labavo zasnovan na životu Andreja Rubljova, film nastoji da prikaže realistično portret srednjovjekovne Rusije. Tarkovski je nastojao da napravi film koji bi prikazao umjetnika kao "svjetsku historijsku ličnost" i "kršćanstvo kao aksiom ruskog historijskog identiteta", tokom ovog turbulentnog perioda iz ruske historije koji je u konačnici uzrokovao nastanak Carske Rusije. Tema filma bavi se pitanjima umjetničke slobode, vjere, političke dvosmislenosti, autodidaktizma i stvaranjem umjetnosti pod represivnim režimom. Zbog toga nije bio prikazivan u zvanično ateističkom Sovjetskom savezu godinama nakon što je bio završen, izuzev samo jednog premijernog prikazivanja filma 1966. godine u Moskvi. ...višePredložite novi

Wbar green2.jpg

Slike sedmice se stavljaju na stranice imena u formatu: Šablon:Slika sedmice/''sedmica''._''godina''. Za sadašnju sedmicu bi se slika trebala staviti na stranicu: Šablon:Slika sedmice/39._2018

Nakon što se slika izglasa za sliku sedmice, kopira se šablon ispod i stavlja na stranicu imena Šablon:Slika sedmice/39._2018 za ovu sedmicu (objašnjenje iznad).

<noinclude><center>[[Wikipedia:Slika sedmice|Pomoć]] • [[Wikipedia:Slika sedmice/Arhiva|Arhiva]]'''</center></noinclude>
<div align="center">
<span style="display:table-cell;{{{style|background:#FFFFFF;border:1px solid #000000}}}">
<!----------------slika u formatu [[Slika:ime slike|305px]]-------------->
[[Slika:ime slike|305px]]</span><br />
<!--------------opis slike koji se prikazuje ispod---------------->
 ''opis slike''
 </div><noinclude>{{Wiki slika}}</noinclude>


Wbar green3.jpg


Wbar green1.jpg
Presidency BosniaandHerzegovina.png

Predsjedništvo

Predizborna šutnja nastupila je jutros u 07.00 sati, tačno 24 sata pred otvaranje biračkih mjesta za opće izbore. Biračka mjesta otvaraju se u nedjelju, 1. oktobra, u 07.00 sati a prema Izbornom zakonu BiH, u toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji Bosne i Hercegovine ne smije biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju.

Google, najpopularniji web pretraživač, slavi osmu godinu postojanja. Kompanija ima otprilike 8 hiljada zaposlenika, i nalazi se u američkom gradiću Mountain View.

Dva policajca SIPA-e su povrijeđena jutros u Sarajevu kod zgrade Predsjedništva BiH, kada su ih napale četiri osobe. Napadači su uhapšeni, a u MUP-u pretpostavljaju da su policajci povrijeđeni usljed fizičkog napada.

Wikinews-logo.png Dodajte vijesti
Wbar pink.jpg


S
a
d
r
ž
a
j

Sadržaj

Wbar white.jpg
Srodni projekti
Wikimedia Fondacija omogućava tehničku, finansijsku i pravnu osnovu Wikipedije. Wikimedia omogućava još nekoliko slobodnih wiki projekta na raznim jezicima:
q:Početna strana Wikicitat
Kolekcija slobodnih citata
wikt:Main Page Wikiriječnik
Slobodan riječnik
Wikispecies: Wiki vrste
Katalog živih vrsta (engleski)
:wikinews:Main Page Wiki vijesti
Slobodan izvor vijesti
:s:Main Page Wiki izvor
Slobodna biblioteka
commons:Main Page Wikimedia Commons
Zajedničko skladište
Wikiversity Wikiversity

Wiki univerzitet

b:Početna strana Wiki knjige
Slobodne knjige i priručnici
meta:Main page Meta-Wiki
Koordinacija svih wiki projekata