Korizma

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.
Početak korizme

Korizma je vremensko razdoblje od 40 dana, u crkvenoj liturgijskoj godini, u kojem se kršćani pripremaju za vjerski praznik Uskrs. Korizma počinje na Pepelnicu a završava se na Veliki petak. Dan prije korizme je karneval.

U korizmi pravoslavci izbjegavaju nepotrebne aktivnosti i slavlje sve do Velikog petka. Korizma se kod pravoslavaca završava između aprila i maja. Korizma ima 6 nedjelja i svaka ima ime. Prva korizmena nedjelja zove se čista, druga se zove pačista, treća bezimena, četvrta sredoposna, peta gluha (ili glušna) i zadnja je cvjetnica ili nedjelja muke gospodnje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]