Kos (ptica)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kos
Status zaštite: Smanjeni rizik (lc)
Turdus merula
Turdus merula
Sistematika
CarstvoAnimalia
KoljenoChordata
RazredAves
RedPasseriformes
PorodicaTurdidae
RodTurdus
VrstaT. merula
Dvojno ime
Turdus merula
Linnaeus, 1758
Rasprostranjenost kosa
Rasprostranjenost kosa
Turdus merula cabrerae

Kos (latinski: Turdus merula) jeste vrsta ptice koja originalno potječe iz Evrope, Azije i Sjeverne Afrike, a dovedena je i u Australiju i Novi Zeland. Spada u ptice pjevice.

Opis[uredi | uredi izvor]

Ptica je velika od 23-29 cm i teška je od 80-125 grama. Mužjak je crne boje perja, crno-smeđe boje nogu, a kljun je dug i žuto-crvene boje. Ženka je smeđe boje s ponekom crnom mrljom i prilično je neugledna. Nešto je svjetlije boje na trbuhu, koji je posut mnoštvom pjegica smećkaste boje. Noge su joj tanke i sivometalne boje sa 4 prsta na kojima se nalaze sitne kandže.

Stanište[uredi | uredi izvor]

Uglavnom živi uz šumarke, na livadama, u gradovima itd. Nastanjuje mnoge dijelove Evrope te neke dijelove Afrike, Azije i Australije.

Razmnožavanje[uredi | uredi izvor]

Par ima 2-3 nasada godišnje, i to od marta do juna. Ženka gradi gnijezdo, pretežno na zimzelenom drveću, snese 3-5 jaja i sjedi na njima oko 2 sedmice. Otprilike sljedeće 2 sedmice mladi su u gnijezdu, a hrane ih i čuvaju naizmjenično oba roditelja. Kad osnaže, izlete iz gnijezda i još neko vrijeme roditelji se brinu o njima. Desi se da ženka odmah snese nova jaja, pa se u tom slučaju mužjak brine o ptićima dok se potpuno ne osamostale.

Ishrana[uredi | uredi izvor]

Kos je svaštojed koji se uglavnom hrani insektima, puževima, crvima, obožava iskopavati gliste u vrtovima, a dopunjava prehranu i orasima, sjemenkama i koštunjavim voćem. Zimi jede bobice koje ostaju po granama i razne sjemenke koje nalazi.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]