Kos (ptica)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kos
Status zaštite: Smanjeni rizik (lc)
Turdus merula
Turdus merula
Sistematika
CarstvoAnimalia
KoljenoChordata
RazredAves
RedPasseriformes
PorodicaTurdidae
RodTurdus
VrstaT. merula
Dvojno ime
Turdus merula
Linnaeus, 1758
Rasprostranjenost kosa
Rasprostranjenost kosa

Kos (latinski: Turdus merula) jeste vrsta ptice koja originalno potječe iz Evrope, Azije i Sjeverne Afrike, a dovedena je i u Australiju i Novi Zeland. Spada u pjevačice.

Opis[uredi | uredi izvor]

Ptica je velika od 23-29 cm i teška je od 80-125 grama. Mužjak je crne boje perja, crno-smeđe boje nogu, a kljun je dug i žuto-crvene boje. Ženka je smeđe boje s ponekom crnom mrljom i prilično je neugledna. Nešto je svjetlije boje na trbuhu, koji je posut mnoštvom pjegica smećkaste boje. Noge su joj tanke i sivometalne boje sa 4 prsta na kojima se nalaze sitne kandže.

Stanište[uredi | uredi izvor]

Uglavnom živi uz šumarke, na livadama, u gradovima itd. Nastanjuje mnoge dijelove Evrope te neke dijelove Afrike, Azije i Australije.

Razmnožavanje[uredi | uredi izvor]

Par ima 2-3 nasada godišnje, i to od marta do juna. Ženka gradi gnijezdo, pretežno na zimzelenom drveću, snese 3-5 jaja i sjedi na njima oko 2 sedmice. Otprilike sljedeće 2 sedmice mladi su u gnijezdu, a hrane ih i čuvaju naizmjenično oba roditelja. Kad osnaže, izlete iz gnijezda i još neko vrijeme roditelji se brinu o njima. Desi se da ženka odmah snese nova jaja, pa se u tom slučaju mužjak brine o ptićima dok se potpuno ne osamostale.

Ishrana[uredi | uredi izvor]

Kos je svaštojed koji se uglavnom hrani insektima, puževima, crvima, obožava iskopavati gliste u vrtovima, a dopunjava prehranu i orasima, sjemenkama i koštunjavim voćem. Zimi jede bobice koje ostaju po granama i razne sjemenke koje nalazi.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]