Kos (ptica)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Šablon:TaksokvirVodič za izradu taksokvira
Kos
Status zaštite: Smanjeni rizik (lc)
Turdus merula
Turdus merula
Sistematika
Carstvo Animalia
Koljeno Chordata
Razred Aves
Red Passeriformes
Porodica Turdidae
Rod Turdus
Vrsta T. merula
Dvojno ime
Turdus merula
Linnaeus, 1758
Rasprostranjenost kosa
Rasprostranjenost kosa

Kos (latinski: Turdus merula) jeste vrsta ptice koja originalno potječe iz Evrope, Azije i Sjeverne Afrike, a dovedena je i u Australiju i Novi Zeland. Spada u pjevačice.

Opis[uredi | uredi izvor]

Ptica je velika od 23-29 cm i teška je od 80-125 grama. Mužjak je crne boje perja, crno-smeđe boje nogu, a kljun je dug i žuto-crvene boje. Ženka je smeđe boje s ponekom crnom mrljom i prilično je neugledna. Nešto je svjetlije boje na trbuhu, koji je posut mnoštvom pjegica smećkaste boje. Noge su joj tanke i sivometalne boje sa 4 prsta na kojima se nalaze sitne kandže.

Stanište[uredi | uredi izvor]

Uglavnom živi uz šumarke, na livadama, u gradovima itd. Nastanjuje mnoge dijelove Evrope te neke dijelove Afrike, Azije i Australije.

Razmnožavanje[uredi | uredi izvor]

Par ima 2-3 nasada godišnje, i to od marta do juna. Ženka gradi gnijezdo, pretežno na zimzelenom drveću, snese 3-5 jaja i sjedi na njima oko 2 sedmice. Otprilike sljedeće 2 sedmice mladi su u gnijezdu, a hrane ih i čuvaju naizmjenično oba roditelja. Kad osnaže, izlete iz gnijezda i još neko vrijeme roditelji se brinu o njima. Desi se da ženka odmah snese nova jaja, pa se u tom slučaju mužjak brine o ptićima dok se potpuno ne osamostale.

Ishrana[uredi | uredi izvor]

Kos je svaštojed koji se uglavnom hrani insektima, puževima, crvima, obožava iskopavati gliste u vrtovima, a dopunjava prehranu i orasima, sjemenkama i koštunjavim voćem. Zimi jede bobice koje ostaju po granama i razne sjemenke koje nalazi.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]