Krater (general)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Krater
Rođenje otprilike 370. p. n. e.
Orestis, Grčka
Smrt 321. p. n. e.
Helespont, Grčka.
Nacionalnost Makedonija
Godine u službi 334. p. n. e. - 321. p. n. e.
Ratovi Ratovi Aleksandra Velikog
Važnije bitke Bitka kod Hidaspa
Vojska Vojska Aleksandra Velikog
Rod vojske Teška pješadija

Krater (370. p. n. e. - 321. p. n. e.), makedonski general Aleksandra III. Velikog. Krater je ubijen već na početku borbi dijadoha za vlast nad Aleksandrovim carstvom.

U toku Aleksandrova pohoda na u Indiju Krater je bio jedan od glavnih vojnih zapovjednika. Posebno se istaknuo u bitki kod Hidaspa, 326. p. n. e.

324. p. n. e. predvodio je oko 9000 vojnih veterana na povratku u Makedoniju.

Nakon Aleksandrove smrti, 323. p. n. e., izbio je u Grčkoj ustanak protiv makedonaca pod vodstvom Atene. Krater je stigao iz Azije s vojnim pojačanjem u pomoć Antipateru. Krater i Antipater su zajedno pobijedili Grke u bitki kod Kranona, 322. p. n. e.

Time je Lamijski rat završen.

Pod pritiskom ostalih generala Perdika, glavni regent carstva, pristao je podijeliti regentstvo sa Kraterom i Antipaterom. Perdika je ipak ostao vrhovni vojni zapovjednik pa se Krater zatim udružio s Antipaterom, Antigonom, Ptolemejem i Lizimahom protiv Perdike. U oblasti Kapadokija, 321. p. n. e., Kratera je porazio Eumen. Tu je i poginuo.