Krivonja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Životinje u djelima o Harryju Potteru
{{{slika}}}
Krivonja
Rod mužijak
Vrsta mačka
Vlasnik Hermiona Granger
Posebne moći Prepoznaje animaguse
Prvo pojavljivanje Harry Potter i zatočenik Azkabana

Krivonja je imaginarna mačka - kućni ljubimac iz serije romana o Harry Potteru britanske spisateljice J. K. Rowling.

Krivonja je u vlasništvu Hermione Granger. Prvi put se pojavljuje u trećoj knjizi, Harry Potter i zatočenik Azkabana, kada ga Hermiona kupuje u Magičnoj menažeriji - prodavnici magičnih stvorenja u Zakutnoj ulici. Harry Potter ga je opisao kao "riđu mačku pahuljastog krzna koja je neosporeno imala i okserice, te zlovoljnu njušku". Također je nevedeno da Krivonja ima zgnječenu njušku, "kao da je udario glavom od zid". J. K. Rowling je rekla da je zaista vidjela takvog mačka koji ju je inspirisao da doda taj detalj Krivonji. Hermiona je kupila Krivonju jer je već duže vrijeme živio u dućanu, ali ga niko nije htio kupiti. Krivonja je imao naviku da pokušava uloviti Šugonju, za kojeg se kasnije uspostavilo da je ustvari animagus Peter Pettigrew. To je u trećem dijelu serijala izazvalo mnoge nesuglasicwe i svađe između Hermione Granger i Rona Weasleyja.

J.K. Rowling je potvrdila da je Krivonja djelomično Kneazle, objašnjavajući na taj način iznadproisječnu inteligenciju Krivonje. Krivonja je shvatio da je pas koji je lutao perivojem Hogwartsa ustvari Sirius Black, a Šugonja ustvari Petet Pettigrew. Sirius je vremenom pridobio Krivonjino povjerenje i nagovorio ga da mu donese Šugonju. Pošto je Krivonja koristio svaku priliku da uhvati Šugonju, Pettigrew, odnosno Šugonja je odlučio da lažira svoju smrt, te tako navede Krivonju da ga prestane tražiti. Nažalost je Ron povjerovao da je Krivonja zaista ubio Šugonju, te je to bio glavni rahzlog učestalih svađa i neprijateljstva između Rona i Hermione. Šugonja je ustvari pobjegao Hagridu.

Kriovnja pomoću svojih moći uspijeva prepoznati varanje i laganje, te to snažno neodobrava. Naprimjer, kada Harry i Ron prepisuju zadaće on se nadvije nad njih i gleda ih neodobravajućim pogledom koji često podsjeća na Hermionu.

Kada je Ron prvi put dobio Praskavka, dopustio je Krivonji da provjeri da li je to zaista sova ili još jedan animagus.

Kada je Harry u šestoj knjizi, Harry Potter i Princ miješane krvi stigao u Jazbinu ugledao je Krivonju i odmah je znao da je već stigla Hermiona. Krivonja od trećeg dijela serijala nema neku značajniju ulogu u priči.

Engleski izvornik imena je Crookshanks što znači "krivonogi", odakle je vjerovatno prevodioc na hrvatski uzeo ideju za ime Krivonja.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]