Idi na sadržaj

Lažni rat

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Lažni rat
Dio Drugog svjetskog rata
Datumoktobar 1939. – april 1940.
LokacijaMaginotova linija, Siegfriedova linija
IshodBitka za Francusku
Sukobljene strane
Saveznici:
Francuska Francuska
Ujedinjeno Kraljevstvo Velika Britanija
Poljska Poljska
Sile osovine:
Nacistička Njemačka Njemačka

Lažni rat (fr: Drôle de guerre; njem.: Sitzkrieg) je bio rana faza ratovanja u drugom svjetskom ratu a bio je obilježen nedostatkom većih vojnih operacija od strane zapadnih saveznika (Velike Britanije i Francuske) protiv njemačkog Reicha. Ova faza rata obuhvata francusku i britansku objavu rata Njemačkoj (nedugo nakon njemačke invazije Poljske) u septembru 1939. godine a prethodila je bici za Francusku u maju 1940. godine. Iako je rat bio objavljen sa obje strane, zapadne snage nisu pokrenule značajnije kopnene ofanzive, bez obzira na uslove anglo-poljskog i francusko-poljskog vojnog saveza kojim su se Velika Britanija i Francuska obavezale pomoći Poljskoj.

Terminologija[uredi | uredi izvor]

Istovremeno, period lažnog rata se također referira i na "Sumrak rata" (Winston Churchill). Osim toga lažni rat se naziva još i Sitzkrieg[1] ("sjedeći rat") i "Bore War" (dosadan rat što je igra riječi u odnosu na Burski rat). Na poljskom jeziku, rat se naziva Dziwna Wojna ("čudni rat"), a na francuskom jeziku kao drôle de guerre ili "čudni rat".

Termin "lažni rat" je vjerovatno skovao američki senator William Borah koji je u septembru 1939. godine izjavio: "Ima nešto lažno u ovom ratu".[2]

Neaktivnost[uredi | uredi izvor]

Dok je većina njemačke vojske bila angažirana u Poljskoj, mnogo manje njemačke snage držale su utvrđenu odbrambenu Siegfriedovu liniju duž francuske granice. Na Maginotovoj liniji sa druge strane granice nalazile su se britanske i francuske snage ali nije bilo većih, već samo lokalnih, manjih okršaja, dok je u zraku bilo povremenih borbi između neprijateljske avijacije.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "The Phoney War". History Learning Site
  2. ^ "Defiant Peace Bid Hurled By Hitler". The Pittsburgh Press. September 19, 1939.