Likovi u "Smallvilleu"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ovaj članak sadrži biografije likova američke dramsko akcione/avanturističke/naučno-fantastične televizijske serije Smallville.

Stalna ekipa[uredi | uredi izvor]

Likovi koji se pojavljuju u seriji[uredi | uredi izvor]

 • Terence Stamp - Glas starijeg Jor-El-a (7 epizoda pri kraju 4. sezone)
 • Christopher Reeve - Dr. Virgil Swann je naučnik koji je otkrio poruku sa Kriptona. (pojavio se u 2. sezoni, epizoda 17, te u 3. sezoni, epizoda 17)
 • Erica Durance - Lois Lane (Postaje dio stalne ekipe u Sezoni 05)
 • Jill Teed - Maggie Sawyer, policajac iz Metropolis' Special Crimes Unit-a.
 • Rutger Hauer - Šef mafije iz Metropolisa Morgan Edge (2 epizode)
 • Joe Morton - Ludi naučnik Dr. Hamilton (4 epizode)
 • Patrick Bergin - Šef mafije iz Metropolisa Morgan Edge (1 episoda)
 • Ian Somerhalder - Adam Knight, poginuo u automobilskoj nesreći ali ga je oživio Lionel Luthor koji je otkrio metodu držanja mrtvih u životu koristeći Clarkovu krv (8 epizoda)
 • Kelly Brook - Victoria Hardwick, djevojka Lex Luthora (4 epizode)
 • Emmanuelle Vaugier - Dr. Helen Luthor (née Bryce), bivša supruga Lex Luthora
 • Camille Mitchell - Šerif Nancy Adams (#2-19 ff.)
 • Sarah Carter - Alicia Baker, Clarkova djevojka koja ima sposobnost teleportiranja. Ona je otkrila Clarkove moći Chloe prije nego što je ubijena. (3 epizode)
 • Margot Kidder - Bridgette Crosby, kolega Dr. Swann, koji se pojavljuje u četvrtoj sezoni i koji je ubijen u epizodi pod naslovom "Duh".
 • Kyle Gallner - Bart Allen, poznat i kao Kid Flash koji se pojavio u "Run" (U DC stripovima Bart Allen se originalno zvao Impulse, sada se naziva i Kid Flash)
 • Alana de la Garza - Ženski "Zodov discipl" u premijernoj epizodi Sezone 5, "Dolazak".
 • Alan Ritchson - Arthur Curry ili AC, poznat i kao Aquaman koji se pojavio u epizodi "Aqua" sezone 5 kao Marine Biologist Major s Univerziteta u Miamiju.

Analiza glavnih likova[uredi | uredi izvor]

Clark Kent[uredi | uredi izvor]

Clark Kent (Tom Welling) je glavni lik serije. Kao jedini preživjeli uništenja planete Kripton došao je u Smallville (i na Zemlju) tokom meteorske kiše u 1989. godini. Na početku serije Clark ima 15 godina i kreće u srednju školu u Smallvillu (Smallville High School). Tek tad dolazi do saznanja o svom porijeklu i to saznanje ga puno muči. Priče iz Smallvilla se okreću oko Clarka, njegovog prihvatanja svojih natprirodnih moći, svoje uloge u društvu i svojih relacija s drugima, najznačajnije s Lex Luthorom i Lanom Lang. On to čini uz podršku svojih roditelja, posebno svog oca.

Clarkova mistika i opće poznata (ozloglašena?) navika da bude heroj ga čini zaokupiranim i (conflicted ??) tinejdžerom. Često je rascijepljen između svojih osjećaja prema Lani i potrebe da je zaštiti od istine. Njegova potreba da sakrije svoj identitet ga također često dovodi do neslaganja sa svojim najboljim prijateljem Lexom. Chloe Sullivan, njegova saradnica u školskim novinama gaji romantične osjećaje prema njemu, koje maskira prijateljstvom.

Clark ima veliko srce i ne želi da išta stoji između njega i njegovih prijatelja – prije svega Lane. Nažalost, njegove moći mu ne dozvoljavaju da bude potpuno iskren prema ljudima koje voli. Da bi spriječio razotkrivanje u medijima Clark mora uvijek biti pažljiv pri korištenju svojih moći. U početku, jedini ljudi s kojima govori o svojim moćima su njegova majka, otac i Pete. Na kraju kaže istinu svojoj djevojci, Alicii Baker. Kasnije, njegov posvojeni brat, Ryan James, i Chloe također otkriju njegove moći. I nekoliko drugih osoba nabasaju na njegovu tajnu, ali je uvijek zaborave, umru ili nestanu. Clark se nada da će jednog dana moći otvoreno podijeliti svoju tajnu s ljudima oko sebe, ali čini se malo vjerovatno da će se to desiti.

Clark je bio u mogućnosti da komunicira sa svojim biološkim ocem Jor-Elom putem svemirskog broda koji ga je doveo na Zemlju, a nakon njegovog uništenja činio je to uz pomoć pećina čije indijanske slike naizgled prikazuju priču o njegovoj prošlosti i budućnosti. Pećine su Clarku također omogućile da nauči čitati svoj maternji kriptonski jezik. Clark zamjera Jor-Elu to što je ovaj pokušao da manipuliše njime da iskoristi svoje moći s ciljem da jednog dana zavlada svijetom. Tokom ljeta prije njegove završne godine u srednjoj školi Clarkov biološki otac ga je kidnapovao, isprao mu mozak i vratio ga nazad kao bezosjećajnog i poslušnog kriptonskog Kal-Ela. Njegov istiniti identitet je vraćen Marthinom intervencijom crnim kriptonom.

Izuzevši njegove moći te neprestani heroizam Clark je normalan tinejdžer koji se pokušava boriti sa izazovima svakodnevnice. Rado pomaže svojim roditeljima na farmi i čak donosi i tešku odluku da putuje do koledža i nazad svaki dan umjesto da odseli tako da Jonathan (koji ima zdravstvenih problema zbog vlastitih obračuna sa Jor-Elom) ne bi morao sâm voditi farmu. Clark radi kao novinar za školske novine ("Baklja") 4 godine; na zadnjoj godini u srednjoj školi odlazi na probu za školski američki fudbalski tim i veoma brzo postaje kapiten uprkos svom statusu novajlije. Mjesto gdje najrađe provodi slobodno vrijeme je tavan u porodičnoj staji, koji je njegov otac nazvao Zamak samoće (asocijacija na Supermenovo buduće utočište na Sjevernom Polu).

Lana Lang[uredi | uredi izvor]

Ranije djevojka iz susjedstva, Lana Lang (Kristin Kreuk) je ljubav Clarkovog života. Ona također osjeća nešto prema njemu. Nažalost, svaki dan koji prođe a da joj Clark ne kaže svoju tajnu samo ih još više udaljava. Lana je djevojka slobodnog duha i voli jahati konje. Osim toga što se bavi jahanjem, članica je školske navijačke ekipe, te gimnastičarka. Pohađa nekoliko dodatnih sekcija uključujući francuski, umjetnost, matematiku i literarnu sekciju. Dobrovoljno radi u Staračkom domu u Smallvilleu; njena navijačka ekipa je osvojila prvo mjesto na ljetnom takmičenju; osvojila je mnoge nagrade u jahanju. Pored svojih mnogobrojnih slobodnih aktivnosti Lana je također i upravnica i suvlasnica (u partnerstvu s Lexom Luthorom) Talona, obnovljenog kina koje je pretvoreno u caffe bar u egipatskom stilu. Talon je lokalno tinejdžersko "središte" za okupljanje zbog "najboljeg kapućina u Smallvilleu" i povremene svirke uživo. Lana se često može vidjeti kako puni posude sa slatkišima i tacne s keksima.

I pored svoje veoma angažovane ličnosti, Lana ne može sakriti bol u srcu. Tokom meteorske kiše izgubila je roditelje i sad pokušava da se pronađe, vođena jedino od strane svoje tetke Nell. Lana nosi/nosila je hamajliju oko vrata, napravljenu od meteorita koji je ubio njene roditelje (kriptonit). Njena veza s Clarkom je za nju konstantan izazov i borba, jer je duboko unutar sebe podijeljena zbog toga što "ne poznaje kompletnog čovjeka".

Lex Luthor[uredi | uredi izvor]

Na početku serije Alexander Luthor (Michael Rosenbaum) je razmažen, ljutit, genijalan i izuzetno bogat 21-godišnjak. Njegov otac, milijarder Lionel Luthor, nije imao vremena za svog sina, a njegova majka je preminula. Lex je izgubio kosu kad mu je bilo 9 godina tokom meteorske kiše 1989. u Smallvillu. U to vrijeme bio je – po sopstvenom opisu – derište, a kako je stario njegovo ponašanje se samo pogoršavalo. Da nije bilo znatnog uticaja njegovog oca bio bi istjeran iz engleske privatne škole, Excelsior, u koju je išao. Zbog svog usamljenog odrastanja Lex je sada izuzetno ogorčen čovjek.

Lex je bio izbačen iz koledža i, na svoju stravu, nije bio pozvan da pomogne voditi korporaciju svoga oca, već je umjesto toga imenovan da vodi malu fabriku gnojiva u Smallvillu. Događaj koji će u velikoj mjeri uticati na kasniji razvoj se dešava kada Lex udari Clarka svojim autom i Clark mu tada spasi život. Nakon nesreće u kojoj je zamalo poginuo, Lex kuje prijateljstvo s Clarkom, vjerujući da im je suđeno da budu prijatelji. Oni postaju veoma bliski, ali se stvari počinju razvijati u drugom pravcu kada Lex, uklet obuzimajućom radoznalošću, počinje kopati sve dublje u misterije Clarka i njegove porodice. Nadalje, vremenom počinje gubiti povjerenje u Clarka koji neprestano laže da bi sakrio svoj pravi identitet. Njihovi lični interesi dolaze u konflikt i počinju razarati njihovo prijateljstvo. Veza među njima je kritično oštećena u 3. sezoni kada Clark otkriva da Lex ima cijelu prostoriju posvećenu osobenostima vezanim za Clarka.

Lionel je odgajao Lexa da bude sumnjičav i da se koristi prevarom i obmanom da postigne svoj cilj i njegove lekcije ne prestaju Lexovim odrastanjem. Lionelova ekstremna okrutnost i nehumana djela čine da Lex postaje paranoidan prema svojoj okolini, a posebno prema bilo čemu što bi moglo imati veze s njegovim ocem. Njihova veza dolazi do kritične tačke u 3. sezoni kada Lex otkriva da je njegov otac ubica, te ga šalje u zatvor. U 4. sezoni Lex postaje obuzet svojim nastojanjem da pronađe tri kamena za koje se kaže da kad se sastave oslobađaju znanje svemira. Potraga za ovim kamenjem dodatno uništava njegov odnos s Clarkom i sa svojim ocem i gura ga dalje prema mračnoj strani. 4. sezona također dalje diskretne naznake da je Lex razvio romantične osjećaje prema Lani, što može biti nedjeljivo vezano za njegov konačni pad u nemilost. Tokom emisije "Pitanja i Odgovori" kreatori serije otkrili su da je Bruce Wayne išao u internat s Lex Luthorom. Da li će se ovo ikada inkorporirati u seriju ostaje da se vidi zbog zakonskih pitanja sa Warner Brothers.

Chloe Sullivan[uredi | uredi izvor]

Mlada novinarka i izvanredna izvjestiteljka s terena, Chloe Sullivan (Allison Mack) posjeduje vještinu dolaženja do istine. Ona je izvjestiteljka i urednica u "Baklji", novinama u Smallville High School. Također održava "Wall of the Weird" (Zid čudnih stvari) na koji stavlja članke i teorije koje često dodiruju bizarne i čudne događaje koji se dešavaju u Smallvillu, a čija većina je povezana s efektima meteorskog kamenja (poznatijeg kao kripton). Za Chloe, doći do istine ponekad znači i dovesti se u nevolje. Često je dolazila u mutne situacije s istaknutim ljudima poput Lionel Luthora.

Chloe je rođena u Metropolisu, a doselila je u Smallville sa svojom porodicom kad je njen otac počeo raditi u Luthor Korporaciji (LuthorCorp). Njena majka je napustila porodicu vrlo mlada (kasnije je otkriveno da je patila od mentalne bolesti ili ludila). Chloe je prvi put srela Clarka u 8. razredu kad je doselila u Smallville i Clark je bio zamoljen da joj pokaže školu. Chloeini bliski prijatelji su Clark, Pete i Lana. Chloe se zaljubila u Clarka, a zajedno su išli i na školski ples. Chloena zaljubljenost se srušila kad je ugledala Clarka i Lanu zagrljene na Clarkovom tavanu. Nepotrebno je reći da je ovo zateglo prijateljske odnose između Lane i Chloe.

Tokom 4. sezone Chloe saznaje za Clarkove moći preko njegove djevojke Alicie. Njena pretpostavka je da su njegove moći došle od meteorskog kamenja kao što je to bio slučaj sa mnogim drugim tinejdžerima u Smallvilleu. Ona donosi odluku da neće otkriti svoje saznanje Clarku nadajući se da će joj on jednog dana dovoljno vjerovati da joj sâm kaže. U 4. sezoni je također otkriveno i da je Chloe izgubila svoju nevinost sa mladićem po imenu Jimmy. Bazirano na datom opisu zvuči kao da se radi o Jimmy Olsenu.

Pete Ross[uredi | uredi izvor]

Pete Ross (Sam Jones III) igra američki fudbal i golf, te pohađa nekoliko sekcija: poljoprivrednu, šahovsku, novinarsku i matematičku sekciju. Član je Key Cluba, studentske organizacije koja svojim članovima pruža mogućnost da kroz zalaganje za opšte dobro i pomoć drugima razviju svoju ličnost i osobine dobrih lidera. Peteova majka je sutkinja u Smallvilleu.

Pete je Clarkov najbolji prijatelj iz djetinjstva i srednje škole. Clark mu je pokazao svoje moći nakon što je Pete otkrio svemirski brod u polju, koji je izletio iz podrumskog skloništa porodice Kent za vrijeme tornada. Clark nalazi veliko olakšanje u tome što ima vršnjaka kojem može da se povjeri o svojim moćima. Povremeno se Pete osjeća kao da živi u Clarkovoj sjeni i ljubomoran je na prijateljstvo koje se razvija između Clarka i Lexa Luthora.

Nakon što su ga istukli federalni agenti koji su radili s Lexom Pete se seli u Witchitu, u Kanzas, sa svojom majkom koja je tu dobila funkciju federalne sutkinje pred kraj 3. sezone.

Martha Kent[uredi | uredi izvor]

Posvojena majka Clarka Kenta i supruga Jonathana Kenta, Martha Kent (Annette O´´Toole) je obično prikazana kao blag i brižan roditelj. Ona je pomogla usaditi jake moralne vrijednosti u Clarka. Zajedno sa svojim mužem ona vodi "Kentovu farmu ekološke hrane" (Kent Organic Produce). Tokom 2. sezone kratko je radila za Lionela Luthora, a tokom 4. sezone postala je i upravnica Talona.

Martha ima slab odnos sa svojim ocem pošto on nije podržavao njen brak s Jonathanom, tako da nije povjerila ni Clarkovu tajnu svom ocu. U 2. sezoni je zatrudnila kada ju je Clarkov brod izliječio od neplodnosti. Međutim, tu bebu je izgubila u tragičnoj nesreći.

Jonathan Kent[uredi | uredi izvor]

Posvojeni otac Clarka Kenta i suprug Marthe Kent, Jonathan Kent (John Schneider) je obično prikazan kao snažan i brižan čovjek na kojeg se može osloniti, mada je ponekad i tvrdoglav. Zajedno sa svojom ženom vodi "Kentovu farmu ekološke hrane", a zahvaljujući njemu i Marthi u Clarka je usađen jak osjećaj društvenog morala. Jonathan je prikazan kao pojam mudrog seoskog džentlmena, što ga čini savršenim ocem jedne američke legende. On i Clark su veoma bliski.

Rođen je 1961. godine kao sin g. Hirama Kenta i njegove supruge. Bio je zapažen igrač u svojoj srednjoškolskoj ekipi američkog fudbala, u Smallville High, i zabavljao se sa Nell Potter. Živi u Smallvilleu svoj cijeli život. Ima srčanih problema, što je posljedica epizode kada je privremeno bio dobio natprirodne moći od Jor-Ela. Povremeno je ljubomoran na Jor-Ela i veoma sumnjičav kad se radi o Luthorima.

Lionel Luthor[uredi | uredi izvor]

Poznati milijarder i osnivač "Luthor Korporacije" (LuthorCorp), Lionel je mračna ličnost, koja u svom sinu Lexu budi najgore osobine. Nakratko je oslijepljen u 2. sezoni, zatvoren je i kasnije oslobođen tokom 3. i 4. sezone, te je ostavljen u katatoničnom stanju na kraju 4. sezone. Lex je preuzeo Luthor Korporaciju za vrijeme Lionelovog zatvoreništva. Lionelov stil roditeljskog odgoja je često stavljen u kontrast s istim Jonathana Kenta.

Whitney Fordman[uredi | uredi izvor]

Tipični sportski fanatik, Whitney Fordman se bavi američkim fudbalom, košarkom, bejzbolom i atletikom. Izlazio je sa Lanom Lang, a kasnije se prijavio u mornaricu gdje je i poginuo u akciji.

Lois Lane[uredi | uredi izvor]

Lois je prvi put predstavljena publici u 4. sezoni kao studentica prve godine na koledžu. Iako će ona i Clark u budućnosti biti u braku u ovoj ranoj fazi njihovog života slažu se otprilike kao ulje i voda. Clark i Lois su prisiljeni da rade zajedno tragajući za pravom istiniom o sudbini Loisine rodice Chloe Sullivan, koja je navodno poginula u 3. sezoni. Dok i Chloe i Lana naizgled pretjerano obožavaju Clarka, Lois nije posebno impresionirana njime i neće oklijevati da (bust his chops ?) i spusti ga nazad na zemlju.

Jason Teague[uredi | uredi izvor]

Jason Teague se pojavljuje kao jedan od glavnih likova u 4. sezoni. Bio je Lanin momak u Parizu i doselio se u Smallville, nenajavljeno, da bi mogao nastaviti svoju vezu s Lanom. Ulazeći dublje u Lanin život zaposlio se kao pomoćni trener ekipe američkog fudbala u Smallville High. Neočekivana posjeta Jasonove majke zajedno s Laninim dozivanjem duha jednog od njenih predaka otpočela je putovanje koje je Jasona i Lanu uplelo u potragu za svetim kamenjem Moći. Majčinim manipulisanjem Jason je postao koruptiran na svom putovanju. U završnoj epizodi 4. sezone Jason i njegova majka su poginuli. Iako je druga po redu meteorska kiša pogodila Smallville i neprestano pogađala kuću porodice Kent, u kojoj se Jason nalazio, sumnja se da se Lex Luthor pobrinuo za to da Jason iz nje ne izađe živ. O ovome scenariju vrijedi razmisliti i zbog navoda u novinama iz članka "Majka i sin poginuli", koji je Lana Lang čitala u premijernoj epizodi 5. sezone.

Jor-El[uredi | uredi izvor]

Iako nikada nije fizički prisutan Jor-El ima ogroman uticaj na Clarkova djela kako serijal napreduje. Vjeruje se da je u 2., 3. i 4. sezoni Jor-El vršio pritisak na Clarka da preuzme vladavinu nad Zemljom. Na kraju 2. sezone Clark je zbog tog ubjeđenja uništio svoj svemirski brod uzrokujući time i pobačaj svoje majke. Jor-El je tada pomogao Jonathanu Kentu da primi privremene natprirodne moći da zaustavi Clarka koji je bio nosio Crveni kriptonit da bi se mogao nositi s bolom. Ovo je uzrokovalo Jonathanove srčane probleme koji su se razvijali vremenom. Kasnije, u 4. sezoni, Jor-El je "reprogramirao" Clarka da traži tri moćna kamena. Uprkos Jor-Elovim upozorenjima Clark je dopustio da jedan od ta tri kamena dotakne ljudska krv, što je uzrokovalo meteorsku kišu u 4. sezoni. Suprotno Clarkovom vjerovanju, Jor-El ga je samo priremao za njegov kasniji okršaj sa Zodom.