Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini 2016 (Stolac)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Kontroverze[uredi | uredi izvor]

Općinski izbori za izbor načelnika i za 17 članova Općinskog vijeća općine Stolac prvobitno su trebali biti održani 2. oktobra 2016. godine,[1][2] na 23 biračka mjesta, a pravo glasa imalo je 11.404 glasača. Glasati se moglo izlaskom na biračko mjesto, preko mobilnih timova i poštom.[3] Do 11:00 koalicija "Pod lupom" registrirala je nekoliko kritičnih situacija u sklopu lokalnih izbora u Stocu.[4] U toku dana zbog nepravilnosti izbori u Stocu otkazani su na svim biračkim mjestima. Predstavnici Bošnjaka potvrdili su da je glasanje prekinuto a kao razlog navode samovolju Općinske izborne komisije dopuštajući glasanje sa hrvatskim pasošima te isteklim ličnim kartama. Kada su se članovi biračkih odbora usprotivili smijenjeni su i zamijenjeni članovima HDZ-a. Predsjednik kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Hercegovačko-neretvanskog kantona i predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Edin Mušić izjavio je da je takvo postupanje prouzrokovalo napetu situaciju i stvorilo uslove za otvorene sumnje u neregularnost izbornog procesa u Stocu.[5] Jovana Kljajić, koordinatorica za odnose s javnošću koalicije "Pod lupom", izjavila je da je u Stocu došlo do određenih nepravilnosti te da su nadležni organi bili primorani obustaviti glasanje.[6] Politički predstavnici Bošnjaka izjavili su da su u Stocu prekinuti izbori jer su uočena enormna kršenja izbornih pravila aludirajući na predsjednika Općinske izborne komisije Stolac Ivana Perića koji je dozvolio glasanje sa hrvatskim pasošima.[7] Prema podacima MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, kandidat za načelnika Stoca Salmir Kaplan fizički je nasrnuo na predsjednika Općinske izborne komisije Ivana Perića.[8][9] Na konferenciji za medije u 17:00 CIK je potvrdio većinu informacija o incidentima u Stocu.[10] Nakon incidenta u Stocu iz Inicijative za Stolac navode da su se tokom predizbornog perioda više puta obraćali kako Centralnoj izbornoj komisiji tako i svim drugim relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama kako bi ukazali na neregularnosti koje godinama prate izborni proces u Stocu.[11] Hrvatski narodni savez je napad na Ivana Perića u Stocu okarakterizirao kao napad na državnu instituciju.[12]

Generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić izjavio je kako su ovogodišnji lokalni izbori najneregularniji izbori koji su organizovani u našoj zemlji poslije rata.[13] Šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore izrazio je žaljenje zbog dešavanja u Stocu te nadu da će CIK donijeti što prije odluku o ponavljanju izbora.[14] Početkom novembra CIK je pokrenuo postupak utvrđivanja odgovornosti za prekid izbora u Stocu.[15] Predstavnici međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini ocijenili su da je, kao rezultat brojnih postupaka od 2. oktobra, građanima Stoca uskraćena demokratija.[16]

6. decembra "Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine" uvažilo je žalbe koje je na odluku CIK-a dostavila "Inicijativa za Stolac" te su odluke CIK-a vraćene na ponovno razmatranje.[17][18]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ "Rezultati lokalnih izbora 2016. za načelnika za općinu Stolac". izbori.ba. Pristupljeno 2. 12. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 2. ^ "Rezultati lokalnih izbora 2016. za Općinsko vijeće za općinu Stolac". izbori.ba. Pristupljeno 2. 12. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 3. ^ "U Stocu zatvorena tri biračka mjesta, jedno nije ni otvoreno". klix.ba. Pristupljeno 2. 12. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 4. ^ "Koalicija "Pod lupom": 27 kritičnih situacija, svađa u Stocu, nagovaranje birača..." klix.ba. Pristupljeno 2. 12. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 5. ^ "Lokalni izbori u Stocu otkazani na svim biračkim mjestima". klix.ba. Pristupljeno 2. 12. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 6. ^ "Edin Mušić: Postoji otvorena sumnja u neregularnost izbornog procesa u Stocu". klix.ba. Pristupljeno 2. 12. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 7. ^ "Predstavnici Bošnjaka: U Stocu se ponavlja 1993. godina, morali smo reagirati". klix.ba. Pristupljeno 2. 12. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 8. ^ "Salmir Kaplan fizički nasrnuo na Ivana Perića, u Stolac poslana i specijalna policija". klix.ba. Pristupljeno 2. 12. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 9. ^ "Koalicija "Pod lupom": Do 16:30 sati zabilježene 93 kritične situacije na izborima, najgora situacija u Stocu". klix.ba. Pristupljeno 2. 12. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 10. ^ "Stolac: Kutije sa glasačkim materijalom završile na smetljištu". klix.ba. Pristupljeno 2. 12. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 11. ^ "Inicijativa za Stolac: Perić je fizički nasrnuo na Kaplana koji se samo branio". klix.ba. Pristupljeno 2. 12. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 12. ^ "HNS: Napad na Ivana Perića u Stocu je napad na državnu instituciju". klix.ba. Pristupljeno 2. 12. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 13. ^ "Čengić: Ovo su najneregularniji izbori u BiH od kraja rata". klix.ba. Pristupljeno 2. 12. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 14. ^ "Moore: U Stolac moramo vratiti demokratiju". klix.ba. Pristupljeno 2. 12. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 15. ^ "CIK BiH pokrenuo postupak utvrđivanja odgovornosti za prekid izbora u Stocu". klix.ba. Pristupljeno 2. 12. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 16. ^ "Predstavnici međunarodne zajednice u BiH: Izbore u Stocu provesti što prije". klix.ba. Pristupljeno 2. 12. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 17. ^ "Sud BiH poništio odluke CIK-a o brisanju Kaplana s kandidatske liste". saff.ba. Pristupljeno 6. 12. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 18. ^ "Sud poništio odluku CIK-a o brisanju Salmira Kaplana sa kandidatske liste". klix.ba. Pristupljeno 6. 12. 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]