Idi na sadržaj

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini 2016 (Stolac)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Kontroverze

[uredi | uredi izvor]

Općinski izbori za izbor načelnika i za 17 članova Općinskog vijeća općine Stolac prvobitno su trebali biti održani 2. oktobra 2016. godine,[1][2] na 23 biračka mjesta, a pravo glasa imalo je 11.404 glasača. Glasati se moglo izlaskom na biračko mjesto, preko mobilnih timova i poštom. Do 11:00 koalicija "Pod lupom" registrirala je nekoliko kritičnih situacija u sklopu lokalnih izbora u Stocu. U toku dana zbog nepravilnosti izbori u Stocu otkazani su na svim biračkim mjestima. Predstavnici Bošnjaka potvrdili su da je glasanje prekinuto a kao razlog navode samovolju Općinske izborne komisije dopuštajući glasanje sa hrvatskim pasošima te isteklim ličnim kartama. Kada su se članovi biračkih odbora usprotivili smijenjeni su i zamijenjeni članovima HDZ-a. Predsjednik kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Hercegovačko-neretvanskog kantona i predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Edin Mušić izjavio je da je takvo postupanje prouzrokovalo napetu situaciju i stvorilo uslove za otvorene sumnje u neregularnost izbornog procesa u Stocu. Jovana Kljajić, koordinatorica za odnose s javnošću koalicije "Pod lupom", izjavila je da je u Stocu došlo do određenih nepravilnosti te da su nadležni organi bili primorani obustaviti glasanje. Politički predstavnici Bošnjaka izjavili su da su u Stocu prekinuti izbori jer su uočena enormna kršenja izbornih pravila aludirajući na predsjednika Općinske izborne komisije Stolac Ivana Perića koji je dozvolio glasanje sa hrvatskim pasošima. Prema podacima MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, kandidat za načelnika Stoca Salmir Kaplan fizički je nasrnuo na predsjednika Općinske izborne komisije Ivana Perića. Na konferenciji za medije u 17:00 CIK je potvrdio većinu informacija o incidentima u Stocu. Nakon incidenta u Stocu iz Inicijative za Stolac navode da su se tokom predizbornog perioda više puta obraćali kako Centralnoj izbornoj komisiji tako i svim drugim relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama kako bi ukazali na neregularnosti koje godinama prate izborni proces u Stocu. Hrvatski narodni savez je napad na Ivana Perića u Stocu okarakterizirao kao napad na državnu instituciju.

Generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić izjavio je kako su ovogodišnji lokalni izbori najneregularniji izbori koji su organizovani u Bosni i Hercegovini poslije rata. Šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore izrazio je žaljenje zbog dešavanja u Stocu te nadu da će CIK donijeti što prije odluku o ponavljanju izbora. Početkom novembra CIK je pokrenuo postupak utvrđivanja odgovornosti za prekid izbora u Stocu. Predstavnici međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini ocijenili su da je, kao rezultat brojnih postupaka od 2. oktobra, građanima Stoca uskraćena demokratija.

6. decembra "Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine" uvažilo je žalbe koje je na odluku CIK-a dostavila "Inicijativa za Stolac" te su odluke CIK-a vraćene na ponovno razmatranje.

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ "Rezultati lokalnih izbora 2016. za načelnika za općinu Stolac". izbori.ba. Pristupljeno 2. 12. 2016.
  2. ^ "Rezultati lokalnih izbora 2016. za Općinsko vijeće za općinu Stolac". izbori.ba. Pristupljeno 2. 12. 2016.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]