Mahmud Ahmedinedžad

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Mahmud Ahmedinedžad
Mahmoud Ahmadinejad.jpg
Mahmud Ahmedinedžad
Rođenje (1956-10-28) 28. oktobar 1956 (63 god.)
Aradan, Iran

Mahmud Ahmadinežad (محمود احمدی‌نژاد; rođen 1956.), postao je šesti predsjednik Irana 3. augusta 2005. godine.

Kao mladić studirao je u Teheranu, gdje se kasnih 1970-ih pridružio radikalnim islamskim studentima za vrijeme iranske islamske revolucije. Učestvovao je kao inžinjerac Islamske revolucionarne garde u iransko-iračkom ratu. Nakon njih je služio u nizu administrativnih funkcija, od kojih je najvažnija bila guverner provincije Ardabil od 1993. do 1997. godine.

2003. godine, izabran je za gradonačelnika Teherana gdje je odmah zauzeo oštar konzervativni kurs ali se istakao i populističkom brigom za najsiromašnije stanovništvo. Zahvaljujući tome je, na iznenađenje mnogih, godine 2005. izabran za predsjednika.

Njegova administracija se odmah isprofilirala kao mnogo konzervativnija i u vanjskoj politici radikalnija od njegovog umerenog i reformatorskog prethodnika Mohameda Hatamija. Jedan od primjera jest i njegova kontroverzna izjava u oktobru 2005. koju su mnogi protumačili kao poziv na potpuno uništenje Izraela.

18. septembra 2006. god., Mahmud Ahmadinežad je sletio u New York da održi govor u Ujedinjenim Nacijama.