Margareta Terezija Kastiljska

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Margareta Terezija Kastiljska
SupružnikLeopold I, car Svetog Rimskog Carstva
DjecaMarija Antonija Austrijska
DinastijaHabsburg
OtacFilip IV, kralj Kastilje
MajkaMarijana Austrijska
Rođenje12. juli 1651
Smrt12. mart 1673

Margareta Terezija Kastiljska (12. juli 1651 - 12. mart 1673) je bila carica Svetog Rimskog Carstva, kraljica Njemačke, Češke, Ugarske i Hrvatske, kao supruga cara i kralja Leopolda I.

Život u Španiji[uredi | uredi izvor]

Margareta Terezija je bila kćerka kastiljsko-aragonskog kralja Filipa IV i njegove druge supruge, Marijane Austrijske. Njen otac, kome je ona bila najdraže dijete, je bio daidža njene majke. Za razliku od njenog mlađeg brata, kastiljsko-aragonskog kralja Karla II, na Margareti Tereziji se vidjelo malo posljedica ukrštavanja bliskih srodnika tokom nekoliko generacija. Za vrijeme njenog boravka u Španiji Margaretu Tereziju je slikao Diego Velázquez, te se ona pojavljuje u mnogim njegovim slikama, uključujući Las Meninas.

Španska prestolonasljednica[uredi | uredi izvor]

Iz političkih razloga, kao dijete je bila zaručena za Leopolda, brata svoje majke, koji je ujedno bio i sin njene tetke po ocu. Njen otac je odredio da će Margareta Terezija zadržati svoju poziciju u nasljednom nizu za španska prijestolja, dok je svoju stariju kćerku iz prvog braka, Mariju Tereziju, natjerao da se odrekne svojih nasljednih prava prije nego što se udala za francuskog kralja Luja XIV.

Otac joj je umro 1665. godine i ona je postala prestolonasljednica svoga brata, te je do svoje smrti bila prva u nasljednom nizu za španske krune. Njen mlađi brat je bio toliko bolešljiv da se njegova smrt i dolazak Margarete Terezije na vlast očekivala svakog trenutka, ali ipak ju je nadživio.

Brak[uredi | uredi izvor]

U ljeto 1666. napustila je Španiju i otputovala u Austriju, gdje ju je dočekao njen daidža Leopold. Vjenčali su se u Beču 12. decembra iste godine. Margareta Terezija je bila veliki antisemista i imala je veliki utjecaj na svoga ultrakatoličkog muža, a na nju samu je utjecao njen ispovjednik koji ju je uvjerio da su za sve njene pobačaje krivi Jevreji. Za njene mnogobrojne pobačaje koji su je iscrpili i uništili njeno zdravlje, kao i za kratak životni vijek njene petero živorođene djece, je zapravo bilo krivo njeno blisko srodstvo s mužem, kao i blisko srodstvo njenih roditelja, itd. Jedina kćerka koja ju je nadživjela bila je buduća bavarska izbornica Marija Antonija, čija djeca nisu doživjela punoljetnost.

Carica i kraljica Margareta Terezija je umrla u 21. godini života. Njen udovac se oženio još dva puta.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Margareta Terezija je slavna po slikama Diega Velázqueza.

Preci[uredi | uredi izvor]