Idi na sadržaj

Margareta od Engleske (škotska kraljica)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Margareta Tudor)
Margareta Tudor
Kraljica Škota
SupružnikJakov IV, kralj Škota
Archibald Douglas
Henry Stewart
DjecaJakov V, kralj Škota
Margaret Douglas
DinastijaTudor
OtacHenrik VII, kralj Engleske
MajkaElizabeta od Engleske
Rođenje28. novembar 1489
Smrt18. oktobar 1541

Margareta Tudor (28. novembar 1489 - 18. oktobar 1541) bila je najstarija kćerka engleskog kralja Henrika VII i Elizabete od Engleske.

Prvi brak i udovištvo[uredi | uredi izvor]

Henrik ju je sa četrnaest godina odlučio udati za škotskog kralja, Jakova IV. Parlament se usprotivio ovoj kraljevoj odluci, jer bi sva djeca rođena iz toga braka bila direktno uključena u nasljedni niz za engleski tron. Henrik je odgovorio da će, budu li se Engleska i Škotska trebale ujediniti pod Margaretinim potomkom, Škotska biti pripojena Engleskoj, a ne Engleska Škotskoj. Usprkos daljenjem protivljenju parlamenta, brak je formalno sklopljen 24. januara 1502. godine, a Margareta je konačno stigla u Škotsku slijedeće godine. Četvero djece je rođeno u ovom braku, od kojih je samo jedan sin, budući Jakov V, preživio djetinjstvo.

Mir između dvaju kraljevstava, zapečaćen brakom između škotskog kralja i engleske princeze, jedva je nadživio samog Henrika. Njegov je nasljednik, ratoborni Henrik VIII, nedugo po dolasku na tron objavio rat Francuskoj. Osjećajući dužnost da odbrani vijekovima staru alijasnu između Škotske i Engleske, Jakov IV je izvršio invaziju na Englesku, samo da bi poginuo u bici od Floddena. Margareta se protivila invaziji, bez obzira na to što ju je Jakov imenovao regentom u slučaju njegove smrti. Jakovljeva oporuka davala je Margareti pravo da upravlja kraljevstvm za vrijeme maloljetnosti njihovog sina, dok god ona ostane udovica.

Kao žena i sestra suparničkog kralja, Margareta nije bila dobrodošla kao regent. Pro-francuski orijentisana partija ubrzo je okrenula plemstvo protiv Margarete, tražeći da na mjestu regenta bude zamijenjena Johnom Stewartom, najbližim muškim rođakom dvogodišnjeg kralja. Margareta se ponašala smireno, te je do 1514. uspjela dovesti do ponovnog mira između Engleske i Škotske.

Drugi brak[uredi | uredi izvor]

Lični grb Margarete Tudor

Tražeći podršku u jačajućem plemstvu, Margareta se okrenula sve moćnijoj plemićkoj kući Douglas. Ubrzo se zainteresovala za Archibalda Douglasa, mladog grofa od Angusa, s kojim je nepromišljeno sklopila tajni brak. Pro-francuske frakcije ojačale su nedugo nakon što se pročula za Margaretin brak, koji ju je, prema oporuci Jakova IV, koštao pozicije regenta. Parlament je izjavio da je ovim brakom izgubila i pravo na skrbništvo nad sinom, koje je zatražio novi regent.

Tudori
Henrik VII
Elizabeta od Yorka
   Artur, princ od Velsa
   Margareta, kraljica Škota
   Henrik VIII
   Marija, kraljica Francuske
Henrik VIII
Katarina Aragonska, Anne Boleyn, Jane Seymour, Ana Klevska, Katherine Howard, Katherine Parr
   Marija I
   Elizabeta I
   Eduard VI
Eduard VI
Marija I
Elizabeta I

Margareta je bila prisiljena djecu prepustiti Johnu Stewartu. Sada trudna sa Douglasom, Margareta se skrasila u Edinburghu. Henrik VIII je u to vrijeme pozivao Margaretu da sa sinovima pobjegne u Englesku, pod njegovu zaštitu, ali ona je odbila u strahu da bi time njen sin mogao izgubiti krunu. Nakon dužeg ubjeđivanja pristala je otići u Englesku sa novorođenom kćerkom, ali joj se muž i sin nisu pridružili.

U Engleskoj je provela godinu dana, a zatim se odlučila vratiti u Škotsku, samo da bi zadobila još veće nepovjerenje plemića, a pristup sinu je dobijala jako teško. Vrativši se u Škotsku otkrila je muževu nevjeru. Godine 1518. pisala je bratu, koji je tada još uvijek gajio stroge katoličke poglede prema razvodu, o svojim željama za prekidom braka. Razljućena muževim postpucima, Margareta se približila Johnu Stewartu i njegovim sljedbenicima. Nadala se da će njegov uticaj u Vatikanu pospješiti njenu aplikaciju za razvod. Svađe između supružnika dominirat će škotskom politikom sljedeće tri godine.

Treći brak i smrt[uredi | uredi izvor]

Naizgled poboljšani odnos između Margarete i Johna Stewarta će se pokazati čistom političkom alijansom kada Margareta odluči izvršiti državni udar i zbaciti ga sa pozicije regenta. Svoje namjere je ostvarila 1524. godine, te je tom prilikom njen dvanaestogodišnji sin po prvi put dobio pune kraljevske ovlasti, a parlament je Margaretu priznao za kraljevu glavnu savjetnicu. Margareta se tada počinje vezati za Henryija Stewarta, što dovodi do krvavog sukoba sa Douglasom. Papa Klement VII joj je odobrio zahtjev za razvod braka u martu 1527. godine, ali Margareta za to nije saznala sve do decembra zbog tadašnje složene političke situacije u Evropi. Margareta nije gubila vrijeme, te je odmah iskoristila priliku i udala se za Henryija Stuarta. Henrik je sestri jako zamjerao na ovoj odluci, ali tek nekoliko godina poslije i on sam će papi poslati isti zahtjev. Margareta je ubrzo postala nezadovoljna i ovim brakom.

Margareta je umrla od posljedica srčanog udara 18. oktobra 1541. godine. Dinastija iz koje je potekla izumrla je smrću Elizabete I, te bila zamijenjena dinastijom Stuart čiji je prvi predstavnik na engleskom tronu bio Margaretin praunuk, Jakov VI Škotski i I Engleski.

Porijeklo[uredi | uredi izvor]

16. Maredudd ap Tudur
8. Owen Tudor
17. Margaret ferch Dafydd
4. Edmund Tudor, 1. grof od Richmonda
18. Karlo VI Francuski
9. Katarina od Valoisa
19. Izabela Bavarska
2. Henrik VII Engleski
20. John Beaufort, 1. grof od Somerseta
10. John Beaufort, 1. vojvoda od Somerseta
21. Margaret Holland
5. Ledi Margaret Beaufort
22. John de Beauchamp, 3. barun Beauchamp
11. Margaret Beauchamp
23. Edith Stourton
1. Margareta Tudor
24. Rikard od Conisburgha, 3. grof of Cambridgea
12. Rikard Plantagenet, 3. vojvoda od Yorka
25. Anne de Mortimer
6. Edvard IV Engleski
26. Ralph de Neville, 1. grof od Westmorlanda
13. Cecily Neville
27. Joan Beaufort
3. Elizabeta od Yorka
28. Richard Wydevill
14. Richard Woodville, 1. grof Rivers
29. Elizabeth Bodulgate
7. Elizabeth Woodville
30. Petar I, grof od Saint-Pola
15. Jacquetta Luksemburška
31. Margaret de Baux