Matsuo Basho

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Statua Matsuo Basho

Matsuo Basho (jap. 松尾芭蕉 Matsuo Bashō; rođen 1644. u Ueno; umro 24. novembra 1694. u Osaka), rođen kao Matsuo Munefusa, je bio japanski pjesnik. Bio je osnivač japanskog pjesničkog stila Haiku i važi kao jedan od najboljih pisaca tog stila.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Pravim imenom Macuo Kinsaku rođen je kao samuraj te je stoga kasnije dobio i samurajsko ime - Macuo Munefusa. U djetinjstvu je služio Todi Jošitadi (Tōdō Yoshitada) koji ga je poučio o haikaiu, odnosno haiku pjesništvu. Pseudonim mu je bio Sōbō. 1666. umro je Jošitada te je Bašo odlučio napustiti svoj dom. Od 1667. živio je u Edu gdje je počeo pisati haiku pjesme. S vremenom je odbacio takav način života i posvetio se proučavanju zena, historije i kineskog pjesništva. Živio je u siromaštvu i od darova svojih učenika. Poznata je njegova misao da je čovjek velik onoliko koliko se u stanju sagnuti pri ribanju zahoda.

Stihovi[uredi | uredi izvor]

Prastari ribnjak
jedna žaba iskoči
- zvuk vode.

furuike ya
kawazu tobikomu
mizu no oto


Ljetnje trave.
Snovi o slavi
palih ratnika.


Vidio sam prvi snijeg.
Tog jutra zaboravih
Da lice umijem.


Noć proljetna.
Stabla trešnjina: s trešnjinih stabala
Zora silazi.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]