Matvej Gusev

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Matvej Matvejević Gusev (rus. Matvey Matveevich Gusev) (28. novembar 1826., Vyatka, Rusija – 22. april 1866., Berlin, Njemačka ) bio je ruski astronom.

Po završetku Univerziteta u Kazanju (1847.) predavao je fiziku i fizičku geografiju. 1851. godine učestvovao je u ekspediciji za posmatranje potpune pomrčine Sunca u Berdjansku. Radio je u opservatoriji Pulkovo u blizini St. Peterburga od 1850. do 1852., a zatim na opservatoriji u Vilniusu kao pomoćnik direktora.

1860. osnovao je prvi naučni časopis posvećen matematici i fizici u Rusiji: Vestnik matematicheskikh nauk (Вестник математических наук ). Postao je direktor opservatorije u Vilniusu 1865.

Prvi je dokazao nesferičnost Mjeseca, zaključivši 1860. da je izdužen u smjeru Zemlje.[1] Smatra se jednim od pionira u upotrebi fotografije u astronomiji, snimajući Mjesec i Sunce - uključujući sunčeve pjege - dok je radio na opservatoriji u Vilniusu.

Umro je u Berlinu, u Njemačkoj, 1866. godine. Glavni krater na Marsu nazvan je po njemu krater Gusev, a krater je poznat kao mjesto slijetanja Marsovog rovera Spirita.

Reference[uredi | uredi izvor]