Međunarodno priznanje nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu

Međunarodno priznanje nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine proces je koji je započeo donošenjem odluke o raspisivanju referenduma o nezavisnosti.

Nakon što je Badinterova komisija decembra 1991. konstatirala disoluciju SFRJ, što je značilo prekid državno-pravnog identiteta te države na međunarodnom planu, ista komisija donijela je odluku kojom se pozivaju sve Republike koje tvore SFRJ da se izjasne o eventualnoj nezavisnosti i daljnjem statusu.[1] Skuština tadašnje Republike Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj 25. januara, donijela je odluku o raspisivanju Referenduma o nezavisnosti Bosne i Hersegovine od SFRJ, koji ima da se održi 29. februara i 1. marta 1992. godine.[1] Isti dan donesena je i odluka o povlačenju kadrova iz Bosne i Hercegovine iz svih saveznih državnih organa.

Republiku Bosnu i Hercegovinu prva je priznala Bugarska 31. januara 1992,[2] prije i održavanja Referenduma o nezavisnosti. Uslijedilo je tursko priznanje 6. februara.[2]

Nakon održavanja referenduma i objavljivanje rezultata referenduma, gdje je 99,44% građana glasalo za nezavisnost, uslijedilo je priznanje od Španije 12. marta,[2] Libije 17,[2] i Irana 31. marta,[2] a 6. aprila 1992. godine,[2] njemačkim priznanjem nezavisnosti, pokrenut je proces masovnog međunarodnog priznanja novonastale države.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Nezavisnost BiH: Od 1. marta 1992. do današnjih dana". http://ba.n1info.com/. Pristupljeno 23. 11. 2017. 
  2. ^ a b c d e f "Spisak država koje su priznale Bosnu i Hercegovinu". www.mvp.gov.ba. Pristupljeno 23. 11. 2017.