Mehmed-paša Bajrović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Mehmed-paša Bajrović
Rođenje1845.
Smrt1926.
NacionalnostBošnjak
Zanimanjegradonačelnik Pljevalja i trgovac

Mehmed-paša Bajrović (Nikšić, 1845. – Sarajevo, 1926) bio je trgovac i gradonačelnik Pljevalja od 1917. do završetka Prvog svjetskog rata.

Poticao je iz nikšićke porodice Bajrovića, koji su se kao muhadžiri naselili u Kruševo kod Pljevalja. Titulu paše dobio je 1898. Zbog prijateljskih odnosa sa Austro-Ugarskom, odbio je da učestvuje kao predstavnik Pljevalja na sastanku Pećke lige u januaru 1899. Za gradonačelnika Pljevalja izabran je 1917. Iste godine, na njegovu inicijativu održana je od 8. do 25. augusta Sjenička konferencija gradonačelnika sandžačkih gradova, na kojoj je usvojena rezolucija kojom se zahtijeva pripajanje Sandžaka Bosni i Hercegovini ili, u slučaju da pripajanje nije moguće izvršiti, autonomija Sandžaka.

Po završetku Prvog svjetskog rata, nove vlasti proglasile su konferenciju "austrofilskom" i uhapsile sve učesnike pod optužbom veleizdaje. Intervencijom poslanika JMO i muftije Ibrahima Maglajlića, svi učesnici konferencije oslobođeni su kraljevskim ukazom od 17. februara 1921. Mehmed-paša je po oslobađanju otišao u Sarajevo, gdje je i umro 1926.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Memić, Mustafa (1998). Poznati Bošnjaci Sandžaka i Crne Gore: od Ahmed-paše Hercegovića i Vehbi Mehdi Šemsikadića do Rifata Burdžovića i generala Sefera Halilovića. Sarajevo: Matica.