Pljevlja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Pljevlja
Husein-pašina đžamija i sahat kula u centru Pljevlja
Husein-pašina đžamija i sahat kula u centru Pljevlja
Službeni grb {{{službeno_ime}}}
Grb
Lokacija {{{službeno_ime}}}
Država Crna Gora
Stanovništvo (2003)
 • Grad 21.337
 • Metropolitansko područje 36.918
Poštanski broj 84 210
Pozivni broj +382 52
Veb-sajt www.pljevlja.co.me

Pljevlja su grad na sjeveru Crne Gore, na samoj tromeđi sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom. Kroz ovaj grad protiču rijeke Ćehotina i Breznica, a u neposrednoj njegovoj blizini se nalazi i planina Ljubišnja. To je treća po površini općina u Crnoj Gori. Geografski gledano, Pljevlja pripada području Sandžaka.

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Legenda kaže da su Pljevlja dobila ime po pljevi koju je vjetar raznosio po gradu sa bogatih manastirskih imanja na kojima se razvijalo žito. Bogatstvu grada je pored trgovine i karavanskog puta za Carigrad, značajno doprinosilo i rudarstvo. U rudniku "Šuplja Stijena" olovo i cink su vadili još Sasi. Pljevljaci su, prvo preko Dubrovnika a kasnije i sami, u Italiju, u znatnim količinama izvozili kože, vosak, olovo, živu...

Historija[uredi | uredi izvor]

U svojoj historiji Pljevlja su se ranija zvala Breznica, a od 1430. godine pomenuto je sadašnje ime Pljevlja. U okolini Pljevalja bilo je razvijeno rudarstvo, a značajan poticaj razvoju naselja dali su putevi u Polimlju koji su prolazili kroz novo naselje. U srednjem vijeku Pljevlja je karavanska stanica i zajedno sa trgom Prijepolje, Pljevlja je najjače trgovačko naselje u Polimlju. Područje Pljevalja pripadalo je bosanskoj državi od 1373. Pljevlja je u posjedu roda Kosače. Istaknutu ulogu u Pljevljima imali su trgovci Tvrtkovići, Petkovići i Novakovići. U Pljevljima se nalazi određen broj vjerskih objekata. U okolini Pljevalja se nalazi manastir Svete Trojice, a u gradu je crkva Svete Petke. Najpoznatija džamija je ubjedljivo prelijepa Husein-pašina džamija, jedan od najznačajnijih kulturno-historijskih spomenika u Crnoj Gori (nedavno je izvršeno renoviranje).

Privreda[uredi | uredi izvor]

Rudnik uglja A.D. Pljevlja[uredi | uredi izvor]

Rudnik uglja A.D. Pljevlja je najveći privredni kolektiv u Pljevljima i svojim razvojem, veličinom i brojem zaposlenih kojih danas ima oko 1.100 bio je jedan od generatora ukupnog razvoja Pljevalja i općeg standarda grada. Najveća godišnja proizvodnja zabilježena je 1985. godine, kada je iskopano blizu 2.700.000 tona lignita, a Rudnik se već približava broju od 45 miliona iskopanih tona uglja do sada. Termoelektrana TE "Pljevlja" je počela sa radom 1982. godine i ukupne je snage 210 MW. Proizvodi oko 40% električne energije u Crnoj Gori (od 1982. godine do danas preko 15 milijardi KWh), a koristila je pretežno ugalj iz obližnjeg površinskog kopa "Borovica", dok danas primarna količina uglja dolazi sa kopa "Potrlica"

Mala i srednja preduzeća[uredi | uredi izvor]

U posljednjih nekoliko godina u Pljevljima je došlo do formiranja više od 300 privatnih preduzeća koja se bave svim vidovima biznisa od proizvodnje, građevinarstva, trgovine, ugostiteljstva do raznih usluga. Ukupan broj zaposlenih u Pljevljima je nešto iznad 6500, u svim sektorima privrede.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Portal iconPortal Crna Gora