Pljevlja

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Pljevlja
Pljevlja City-center Mosque.JPG
Husein-pašina đžamija i sahat kula u centru Pljevlja
Grb Položaj
Grb općine Pljevlja Položaj naselja Pljevlja
Osnovne informacije
Država: Flag of Montenegro.svg Crna Gora
Stanovništvo: 21.337 popis (2003)
Stanovništvo (Metro): 36.918 popis (2003)
Pozivni broj: +382 52
Poštanski broj: 84 210
Administracija
Načelnik: Filip Vuković (DPS)
Web stranica:

Pljevlja je grad na sjeveru Crne Gore, na samoj tromeđi sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom. Kroz ovaj grad protiču rijeke Ćehotina i Breznica, a u neposrednoj njegovoj blizini se nalazi i planina Ljubišna. To je treća po površini općina u Crnoj Gori. Geografski gledano, Pljevlja pripada području Sandžaka.

Kako su Pljevlja dobila ime[uredi | uredi izvor]

Legenda kaže da su Pljevlja dobila ime po pljevi koju je vjetar raznosio po gradu sa bogatih manastirskih imanja na kojima se razvijalo žito. Bogatstvu grada je pored trgovine i karavanskog puta za Carigrad, značajno doprinosilo i rudarstvo. U rudniku «Šuplja Stijena» olovo i cink su vadili još Sasi. Pljevljaci su, prvo preko Dubrovnika a kasnije i sami, u Italiju, u znatnim količinama izvozili kože, vosak, olovo, živu...

Historija[uredi | uredi izvor]

U svojoj historiji Pljevlja su se ranija zvala Breznica, a od 1430. godine pomenuto je sadašnje ime Pljevlja. U okolini Pljevalja bilo je razvijeno rudarstvo, a značajan poticaj razvoju naselja dali su putevi u Polimlju koji su prolazili kroz novo naselje. U srednjem vijeku Pljevlja je karavanska stanica i zajedno sa trgom Prijepolje Pljavlja je najjače trgovačko naselje u Polimlju. Područje Pljevalja pripadalo je bosanskoj državi od 1373. Pljevlja je u posjedu roda Kosače. Istaknutu ulogu u Pljevljima imali su trgovci Tvrtkovići, Petkovići i Novakovići. U Pljevljima se nalazi određen broj vjerskih objekata. U okolini Pljevalja se nalazi manastir Svete Trojice, a u gradu je crkva Svete Petke. Najpoznatija džamija je ubjedljivo prelijepa Husein-pašina džamija, jedan od najznačajnijih kulturno-historijskih spomenika u Crnoj Gori (nedavno je izvršeno renoviranje).

Privreda[uredi | uredi izvor]

Rudnik uglja A.D. Pljevlja[uredi | uredi izvor]

Rudnik uglja A.D. Pljevlja je najveći privredni kolektiv u Pljevljima i svojim razvojem, veličinom i brojem zaposlenih kojih danas ima oko 1.100 bio je jedan od generatora ukupnog razvoja Pljevalja i opšteg standarda grada. Najveća godišnja proizvodnja zabilježena je 1985. godine, kada je iskpano blizu 2.700.000 tona kvalitetnog lignita, a Rudnik se već približava broju od 45 miliona iskopanih tona uglja do sada. Termoelektrana TE «Pljevlja» je počela sa radom 1982. godine i ukupne je snage 210 MW. Proizvodi oko 40% električne energije u Crnoj Gori (od 1982. godine do danas preko 15 milijardi KWh), a koristila je pretežno ugalj iz obližnjeg površinskog kopa «Borovica», dok danas primarna količina uglja dolazi sa kopa "Potrlica"

Mala i srednja preduzeća[uredi | uredi izvor]

Ambox important.svg Ovaj članak sadrži dijelove koji liče na reklamu. Pomozite ga popraviti uklanjanjem promocionalnog sadržaja i neprikladnih vanjskih linkova, te dodajte sadržaj napisan s neutralnog gledišta.

U posljednjih nekoliko godina u Pljevljima je došlo do formiranja više od 300 privatnih preduzeća koja se bave svim vidovima biznisa od proizvodnje, građevinarstva, trgovine, ugostiteljstva do raznih usluga potrebnih gradu i njegovim stanovnicima. Polako ali sigurno privatna preduzeća izborila su se za svoje mjesto u privrednoj ponudi Pljevalja i već sada predstavljaju njen najvitalniji dio. Ukupan broj zaposlenih u Pljevljima je nešto iznad 6500, u svim sektorima privrede.

Poljoprivreda[uredi | uredi izvor]

I poljoprivreda predstavlja značajan potencija pljevaljske opštine. Organizovanjem manifestacije «Dani pljevaljskog sira» počinje se polako razmišljati i o organizovanom predstavljanju i standardizaciji ponude sira koji po svom kvalitetu spada u sam vrh u Srbiji i Crnoj Gori.

Značaj koji priprada i zdrava hrana ima u modernim privredama, a pogotovu onim koje su okrenute turizmu nameće potrebu organizovanije proizvodnje i standardizovanog kvaliteta. Promovisanje i zaštita geografskog porijekla i imena «Pljevaljski sir» sigurno predstavljaju dio budućeg poljoprivrednog razvoja. Tu su još i vrlo kvalitetna planinska jagnjetina i teletina, rakije šljiva i kruška, med, a u posljednje vrijeme aktuelno je sakupljanje šumskih plodova, naročito pečurki, šumskih jagoda, borovnica i ljekovitog planinskog bilja.

U ovakvoj vrsti ponude i sada ali naročito u budućnosti, značajno mjesto zauzeće tradicionalna poljoprivredna proizvodnja u seoskim domaćinstvima.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]