Sutomore

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Sutomore
Sutomore.JPG
Lokacija {{{službeno_ime}}}
Država Crna Gora Crna Gora
Općina Bar
Stanovništvo (2003)
 • Ukupno 1.827
Poštanski broj 85355
Pozivni broj +382 30

Sutomore je gradsko naselje u općini Bar u Crnoj Gori. Prema popisu iz 2003. bilo je 1827 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 1123 stanovnika). Sutomore se sastoji iz tri dijela: Polje gdje živi veći dio stanovnika koje je smješteno na istočnom dijelu Spičanskog polja, obalu koja obuhvata 2 km šetališta uz plažu i okolna naselja (Rutke, Brca, Nehaj, Mišići). Glavna ulica spaja obalu i polje i u njoj se nalaze škola, vrtić, pošta i dom zdravlja.

Historija[uredi | uredi izvor]

U Spič, region u kojem se danas nalaze Sutomore i Čanj, prvi doseljenici su stigli u XVI vijeku. Od XVIII vijeka u Spiču se nalaze dva velika vinograda: na Spičanskom Polju i u Brcama. Ovo su bili najveći vinogradi na primorju. Grad Sutomore je nastao 1882. godine kada su izgrađene prve kuće na samoj obali.

Turizam[uredi | uredi izvor]

Početkom augusta Sutomore ostvaruje preko 10.000 noćenja dnevno. Ovolika posjećenost privlači mlade ljude. Na šetalištu je veliki broj kafića sa nastupima muzičkih grupa uživo. Kafići su smješteni na terasama koje se nalaze uz samu plažu. Kameni zid štiti terase na obali od morskih talasa.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]