Popis stanovništva u Crnoj Gori 2011 (Pljevlja)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, kućanstava i stanova 2011. u Crnoj Gori, koji je obavljen od 1. do 15. aprila 2011. u općini Pljevlja živjelo je ukupno 30.786 stanovnika, što predstavlja 4,97% od ukupnog broja stanovnika Crne Gore.[1] Broj gradskog stanovništva na području općine bio je 19.489 (63,30%), a seoskog 11.297 (36,70%).

Broj zaposlenih osoba iznosio je 8.025, što predstavlja 26,07% od ukupnog broja stanovništva Pljevalja. Broj zaposlenih muškaraca bio je 4.862 (32,12% od ukupnog broja muškaraca), a zaposlenih žena bilo je 3.163 (20,21% od ukupnog broja žena). Najčešća muška imena na području općine bila su Nikola, Milan i Dragan, a ženska Milica, Jelena i Milka.

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Crnogorci 7.494 24,34%
Srbi 17.569 57,07%
Bošnjaci 2.128 6,91%
Albanci 17 0,06%
Muslimani 1.739 5,65%
Romi 12 0,04%
Hrvati 16 0,05%
Srbi-Crnogorci 84 0,27%
Egipćani 1 <0,01%
Crnogorci-Srbi 14 0,05%
Jugoslaveni 20 0,06%
Rusi 5 0,02%
Makedonci 9 0,03%
Bosanci 6 0,02%
Slovenci 1 <0,01%
Mađari 3 0,01%
Muslimani-Crnogorci 34 0,11%
Muslimani-Bošnjaci 25 0,08%
Bošnjaci-Muslimani 15 0,05%
Crnogorci-Muslimani 20 0,06%
Nijemci 2 0,01%
Turci 4 0,01% 0,01%
Ostali 115 0,37%
Neizjašnjeni 1.448 4,70%
Regionalno opredijeljeni 5 0,02%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski 20.787 67,52%
Crnogorski 7.199 23,38%
Bosanski 727 2,36%
Albanski 22 0,07%
Srpsko-hrvatski 255 0,83%
Romski 38 0,12%
Bošnjački jezik 293 0,95%
Maternji jezik 149 0,48%
Hrvatski 8 0,03%
Ruski 5 0,02%
Srpsko-crnogorski jezik 18 0,06%
Makedonski 4 0,01%
Crnogorsko-srpski jezik 12 0,04%
Mađarski 1 <0,01%
Hrvatsko-srpski 1 <0,01%
Engleski 1 <0,01%
Njemački 2 0,01%
Slovenački 0 <0,01%
Ostali 56 0,18%
Regionalni jezici 4 0,01%
Broj glasača koji se nisu izjasnili 1.204 3,91%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 24.346 79,08%
Katolička 24 0,08%
Islamska 4.369 14,19%
Muslimanska 670 2,18%
Adventisti 22 0,07%
Agnostici 2 0,01%
Ateisti 127 0,41%
Budisti 1 <0,01%
Hrišćani 29 0,09%
Ostale vjeroispovijesti 430 1,40%
Ne izjašnjavaju se 766 2,49%


Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Pljevlja bilo je 15.138 (49,17%) muškaraca i 15.648 (50,83%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 967:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 41,8 godina, muškaraca 40,4, a žena 43,1 godina.

Udio stanovništva starijeg od 18 godina u općini Pljevlja je 80,9% (24.898), od čega je udio punoljetnih muškaraca 80,4% (12.177), a udio punoljetnih žena 81,3% (12.721). Omjer broja punoljetnih muškaraca i žena je 957:1000,

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]