Popis stanovništva u Crnoj Gori 2011 (Ulcinj)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Po popisu stanovništva, kućanstava i stanova 2011. u Crnoj Gori, koji je obavljen od 1. do 15. aprila 2011. u općini Ulcinj živjelo je ukupno 19.921 stanovnika, što predstavlja 3,21% od ukupnog broja stanovnika Crne Gore.[1] Broj gradskog stanovništva na području općine bio je 10.707 (53,75%), a seoskog 9.214 (46,25%).

Broj zaposlenih osoba iznosio je 4.848, što predstavlja 24,34% od ukupnog broja stanovništva Ulcinja. Broj zaposlenih muškaraca bio je 3.238 (32,58% od ukupnog broja muškaraca), a zaposlenih žena bilo je 1.610 (16,13% od ukupnog broja žena). Najčešća muška imena na području općine bila su Nikola, Marko i Mirsad, a ženska Marija, Suzana i Senada.

Rezultati popisa[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Narod Broj
stanovnika
%
Crnogorci 2.478 12,44%
Srbi 1.145 5,75%
Bošnjaci 449 2,25%
Albanci 14.076 70,66%
Muslimani 770 3,87%
Romi 159 0,80%
Hrvati 45 0,23%
Srbi-Crnogorci 10 0,05%
Egipćani 73 0,37%
Crnogorci-Srbi 9 0,05%
Jugoslaveni 14 0,07%
Rusi 10 0,05%
Makedonci 16 0,08%
Bosanci 31 0,16%
Slovenci 4 0,02%
Mađari 13 0,07%
Muslimani-Crnogorci 5 0,03%
Crnogorci-Muslimani 5 0,03%
Italijani 1 0,01%
Nijemci 6 0,03%
Turci 1 0,01%
Ostali 158 0,79%
Neizjašnjeni 425 2,13%
Regionalno opredijeljeni 18 0,09%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Jezik Broj
stanovnika
%
Srpski 2.385 11,97%
Crnogorski 2.138 10,73%
Bosanski 207 1,04%
Albanski 14.352 72,04%
Srpsko-hrvatski 123 0,62%
Romski 42 0,21%
Bošnjački jezik 142 0,71%
Maternji jezik 8 0,04%
Hrvatski 28 0,14%
Ruski 9 0,05%
Srpsko-crnogorski jezik 3 0,02%
Makedonski 15 0,08%
Crnogorsko-srpski jezik 8 0,04%
Mađarski 6 0,03%
Hrvatsko-srpski 1 0,01%
Njemački 10 0,05%
Slovenački 1 0,01%
Ostali 184 0,92%
Broj glasača koji se nisu izjasnili 255 1,28%

Vjeroispovijest[uredi | uredi izvor]

Religija Broj
stanovnika
%
Pravoslavna 2.964 14,88%
Katolička 2.196 11,02%
Islamska 10.830 54,36%
Muslimanska 3.478 17,46%
Adventisti 87 0,44%
Agnostici 3 0,02%
Ateisti 53 0,27%
Budisti 3 0,02%
Hrišćani 22 0,11%
Jehovini svjedoci 6 0,03%
Protestanti 1 0,01%
Ostale vjeroispovijesti 51 0,26%
Ne izjašnjavaju se 227 1,14%


Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Ulcinj bilo je 9.938 (49,89%) muškaraca i 9.983 (50,11%) žena, što predstavlja omjer muškaraca i žena 995:1000. Prosječna starost stanovništva bila je 37,8 godina, muškaraca 37,0, a žena 38,5 godina.

Udio stanovništva starijeg od 18 godina u općini Ulcinj je 76,3% (15.201), od čega je udio punoljetnih muškaraca 75,6% (7.518), a udio punoljetnih žena 77,0% (7.683). Omjer broja punoljetnih muškaraca i žena je 979:1000,

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]