Meri Trošelj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Meri Trošelj je riječka kantautorica, dobitnica Porina 2005. godine za najbolju vokalnu izvedbu, kompozicija "Speak to Me" koja se može naći na albumu "Infinity" Damira Halilića - Hala, poznatog hrvatskog i svjetskog gitariste i stalnog saradnika Meri Trošelj.

Kao vokal nastupala je za Elvis Stanić Group na albumu "Samba Mediterranea" iz 1999. godine, te kao autorica teksta i muzike, uz Damira Halilića - Hala, za Denise "Denise Denise" iz 1998. godine.

Autorica je tekstova za pjesmu "Mala laž" Parnog valjka s albuma "Zastave" iz 2000. godine

Meri Trošelj je trenutno vokalistica riječkog kvarteta Quartet Sensitive koji svoj muzički izraz zasniva na brazilskoj muzičkoj tradiciji bossa nova. Kvartet, 2000. godine, izdaje album "Afternoon with Jobim".

Kao jedna od rijeđe političkih angažiranih muzičarki na hrvatskoj sceni, krajem 2005. godine inspirisana nepravomoćnom presudom za klevetu novinarki Novog lista Slavici Mrkić Modrić objavila je o vlastitom trošku u obliku promo singla autorsku pjesmu "Ništa nije u redu" te ju posvetila slobodi medija. Meri Trošelj je učestvovala i u sklopu UNICEF-ove akcije "Svako dijete treba obitelj", koncertom 22. maja 2005. godine na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Diskografija[uredi | uredi izvor]