Idi na sadržaj

Mojoj dragoj BiH

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
"Mojoj dragoj BiH"
Singl 
Objavljen1992.
Snimljen1992.
Trajanje6:14
Kompozitor(i)Ismet Kurtović
TekstFikret Kurtović

"Mojoj dragoj BiH" patriotska je pjesma nastala početkom rata u Bosni i Hercegovini. Muziku je komponovao nekadašnji gitarist i pjevač zagrebačke rok-grupe Drugi način Ismet Kurtović, a tekst je napisao njegov brat Fikret.

U njenom snimanju učestvovali su svi koji su bili na neki način vezani uz Bosnu i Hercegovinu i tada su živjeli u Zagrebu. Osim muzičara, u snimanju videospota kao statisti su učestvovale bosanskohercegovačke izbjeglice koje su se u to vrijeme zadesile u Zagrebu.

Opis[uredi | uredi izvor]

Počinje lirskim uvodom na akustičnoj gitari Ismeta Kurtovića uz diskretno dopunjavanje na električnoj gitari Seada Lipovače Zeleta, za kojim slijedi lagahni solo na sintisajzeru i višeglasno pjevanje: Kurtovića, Amira Kazića Lea i Senada Galijaševića (poznatijeg pod estradnim imenima Senad od Bosne i Senna M), čiju glasniju verziju najavljuje Lipovača na gitari. Prvi stih otpjevao je Kurtović, a drugi Željko Bebek, kojima se u refrenu pridružuju i ostali pjevači zajedno s horom Arabeske i franjevačkim zborom. Bas-gitaru svirao je Zlatan Ćehić Ćeha, koji je također bio prateći pjevač. Nakon refrena slijedi Lipovačin solo na električnoj gitari. Treću strofu otpjevali su Toni Janković, Deja Mušić i Kazić, četvrtu Galijašević, Janković, za kojim ponovo slijedi gitarski solo, a potom završni refren. Pjesma se završava uz zvuke crkvenih zvona i dijela islamske molitve.

Kompozitor pjesme Ismet Kurtović izjavio je:

Ja sam jako ponosan na tu pjesmu. U to vrijeme, kada smo snimali, ljudi uopće nisu znali ni kako se zovu ni šta će biti ni na kojoj su strani. Mislim da sam tada imao "kliker" i skužio šta je bitno. Uradio sam pjesmu za Bosnu i Hercegovinu, gdje sam pokušao okupiti sve ljude koje sam lično poznavao iz naše zemlje. Bilo je dosta problema, neki su pjevači mogli doći na snimanje u Zagreb, a neki ne.

Ova antologijska pjesma spontano je snimljena u vrijeme veoma važnih događaja za Bosnu i Hercegovinu, a otad je emitirana na radiju i televiziji te obrađivana bezbroj puta. Za mnoge je i danas neslužbena himna Bosne i Hercegovine. Na ovu temu Ismet Kurtović izjavio je:

U Tuzli je za vrijeme rata postojao jedan garnizon koji je zastavu Bosne i Hercegovine dugo dizao upravo uz ovu pjesmu. Kako god, ta pjesma odradila je svoju svrhu. Gotovo svi su je koristili.

Tekst[uredi | uredi izvor]

Da te volim duša zna,
Draga moja BiH.
Ispod behar-gradova
Huče Bosna i Neretva.
Una Drinu doziva
Preko vječnih planina.
Tu su naša ognjišta
Stoput krvlju plaćena.
Bosno i Hercegovino,
Naša domovino!
Digni se iz pepela
Kao stoput do sada,
Sad s mirisom ljiljana,
Ljubavi moja!
Ispod Save do mora
Puno boli, puno sna.
Svakoj majci srce zna:
Sevdah se od tuge tka.
Zemljo mojih djedova,
Dok je tvojih sinova,
Ti ćeš biti prkosna,
Slobodna i ponosna,
Zemljo naših djedova!

[1][2][3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ ""Mojoj dragoj BiH" i druge pjesme posvećene nezavisnoj domovini". inmedia.ba. Pristupljeno 3. 5. 2024.
  2. ^ "Da te volim, duša zna: Sretan vam praznik uz pjesmu "Mojoj dragoj BiH"". Radio Sarajevo. Pristupljeno 3. 5. 2024.
  3. ^ ""Mojoj dragoj BiH"". bnzh.hr. Pristupljeno 3. 5. 2024.