Monte Pissis

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Monte Pissis
Monte Pissis sa sjeveroistoka
Najviša tačka
Visina m
Istaknutost m [1]
Spisak7 trećih vrhova
Ultra
Geografija
Monte Pissis nalazi se u Argentina
Monte Pissis
Monte Pissis
Lokacija u Argentini
LokacijaLa Rioja (Argentina)
Država/PokrajinaAR
Geologija
Vrsta planinestratovulkan
Penjanje
Prvi uspon1937 (Stefan Osiecki i Jan Alfred Szczepański)
Najlakša rutapješačenje

Monte Pissis jest ugašeni vulkan u argentinskoj provinciji La Rioja. Treća je najviša planina na zapadnoj hemisferi, a nalazi se oko 550 km sjeverno od Aconcague. Nazvan je po Pierreu Josephu Aiméu Pissisu (španski: Pedro José Amadeo Pissis), francuskom geologu i geografu koji je radio za čileansku vladu sredinom 19. vijeka. Zbog činjenice da se nalazi u pustinji Atacami, ima veoma suhe vremenske uvjete, ali postoji veći lednik (s pukotinama, što je jedinstveno u ovom regionu).

Visina[uredi | uredi izvor]

Koristeći se GPS tehnologijom dostupnom u to vrijeme, argentinska ekspedicija 1994. utvrdila je da visina Monte Pissisa iznosi 6882 m, tj. da je viši od Ojos del Salada. Deset godina kasnije, zahvaljujući upotrebi vrlo preciznih sistema za mjerenje, nekoliko drugih mjerenja pokazalo je da je mjerenje iz 1994. bilo netačno; 2005. godine jedan Austrijanac izvršio je DGPS mjerenje Monte Pissisovog vrha i otkrio da visina iznosi 6793 m. Iduće godine jedna međunarodna ekspedicija također je izvršila mjerenje vrha i otkrila da se rezultati slažu s visinom od oko 6800 m. To je 2007. potvrdila čileansko-argentinsko-evropska ekspedicija, koja je mjerila i Ojos del Salado i Monte Pissis, ustanovivši da je prvi visok 6891, a potonji 6793 m.[2]

Normalna ruta[uredi | uredi izvor]

Glavni lednik na Monte Pissisu

Sve donedavno ovoj planini posvećivano je vrlo malo pažnje. Prvi zabilježeni uspon ostvarili su Poljaci Stefan Osiecki i Jan Alfred Szczepański 1937. godine. Na ovu planinu više se nije peo niko do 1985.

Pokretanje rudarstva u ovom području rezultiralo je izgradnjom osnovnih puteva u posljednjih 15-20 godina. To je razvilo turizam u Atacami i danas se više ljudi penje na Monte Pissis, obično sa zaustavljanjem u Fiambali prije samog poduhvata kako bi se organizirao uspon. Planini se može prići i sa čileanske strane, ali je put duži.

Monte Pissis vrlo je visok i zabačen i zbog toga zahtijeva dug pristup, ali uspon je lahak i ne traži nikakve posebne planinarske vještine. Ipak, potrebni su topla odjeća i dobre cipele budući da se temperatura tokom noći može spustiti i do −30 °C, a i vjetrovi mogu biti jaki. Većina penjačkih timova kreće u pohod na vrh u periodu od decembra do marta, najtoplijem periodu u godini.

Vrh je jedan od vrhova s najviše područja pod ledom u Atacami, iako to područje počinje tek od 5900 m, a veličina lednika mala je u poređenju s ukupnom površinom planine.

Od podnožja planine do visine od 4500 m potrebno je nekoliko dana pješačenja. Do vrha se obično dolazi direktno iz visinskog kampa na 5900 m, na ivici lednika.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Argentina and Chile North: Ultra-Prominences". Peaklist. 2006.
  2. ^ "Ojos del Salado, el volcán más Alto del Mundo". Desnivel. 22. 5. 2007. Arhivirano s originala, 7. 1. 2014. Pristupljeno 5. 5. 2015. (es)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]