Muslihudin Užičanin

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Muslihudin Užičanin
Rođenje
Smrt1642.
NacionalnostBošnjak
Zanimanjehalvetijski šejh

Muslihudin Užičanin rođen je u Užicu, po čemu je dobio nadimak Užičanin (Užičevi), od oca šejha Bajazida el-Harsaklija. Pripadao je džemalijskom ogranku halvetijskog tarikata, a u rodnom gradu je sagradio tekiju. Imao je tri sina: Hasana, Isaa i Ibrahima.

Idžazet za tarikat dobio je od halvetijskog šejha Bali-efendije u Sofiji, gdje se zadržao duže vrijeme postavši halifa (zamjenik) Bali-efendije. U Užicu je oko 50 godina obavljao funkcije šejha, vaiza i predavača hadisa i tefsira. Umro je u rodnom gradu 1642, a pokopan je u posebnom turbetu.

U narodu je uživao veliki ugled i smatran je evlijom. Mali broj njegovih djela je sačuvan. Napisao je djelo Risala fi tahqiq ad-dhikr al-gahri wa sam'a as-sufiyya, traktat o ispravnosti glasnog zikra i zajedničkog obreda (sam'a) kod derviša, koje do danas nije pronađeno. S perzijskog je na turski preveo djelo Targama risala usul ad-din. Muridi Muslihudina i njegovih sinova Hasana i Isaa bili su brojni šejhovi, poput Ahmeda bin Mustafe el-Mostarija i Sarajlija Ibrahima Bistrigije i Hasana Kaimije.

Literatura[uredi | uredi izvor]