Idi na sadržaj

Muzička škola u Travniku

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Muzička škola u Travniku nalazi se u centralnom dijelu Travnika, u Lukačkoj ulici, sa južne strane rijeke Lašve, nasuprot pravoslavne Crkve Uspenja presvete Bogorodice. Na sjednici komisije za očuvanje nacionalnih spomenika održanoj 9. do 12. februara 2010. godine, škola je proglašena za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1] Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Martin Cherry, Amra Hadžimuhamedović, Dubravko Lovrenović, Ljiljana Ševo (predsjedavajuća).

Historija

[uredi | uredi izvor]

Muzička škola u Travniku, izgrađena je 1903. godine i predstavlja zadužbinu porodice Fufić, ustupljenu Pravoslavnoj opštini Travnik. To je primjer dobro očuvanog javnog i filantropskog objekta izgrađenog za vrijeme velike urbane ekspanzije tokom austrougarskog perioda. Iste godine u školu je prebačena jedina Srpska osnovna škola na području grada, koja je tokom austrougarskog i perioda između dva svjetska rata, predstavljala jednu od najreprezentativnijih obrazovnih institucija u cjelokupnoj oblasti. U ovoj zgradi su kasnije svoje mjesto našle i druge kulturno-obrazovne institucije vezane za pravoslavnu crkvu. Danas je u zgradi smještena Osnovna muzička škola - ugledna obrazovna institucija jedina te vrste u Travniku. Nakon posljednjega rata u BiH, od 1996. godine izvršeni su radovi na fasadama objekta, kao i ponovna izmjena svih instalacija i krečenje svih prostorija. Škola se nalazi u vrlo dobrom konstruktivnom i svakom drugom stanju i primjerno je održavana.

Po stilskom određenju građevina se može svrstati u historicističke objekte. Ima pravougaonu osnovu dimenzija 23,30 m x 14,20 m. Usmjeren je sjevernim ulaznim dijelom ka rijeci Lašvi, gdje se nalazi ograđena zelena površina približnih dimenzija 53,00 m x 39,00 m. Spratnost građevine iznosi Sut+P+1+tavan, njena visina do krovne strehe iznosi 11,00 m, a do sljemena krova iznosi 14,40 m. Vanjski i unutrašnji nosivi zidovi objekta sačinjeni su od opeke, a vodoravna konstrukcija i stubište su izvedeni od armiranog betona. Debljina vanjskih nosivih zidova iznosi 50 cm, a debljina poprečnih nosivih zidova koji odvajaju središnje postavljeni predulaz od istočnog odnosno zapadnog dijela objekta iznosi 60 cm.

Literatura

[uredi | uredi izvor]
  • Fatima Maslić, Dragana Dragana - Vodič kroz prošlost, starine i prirodno naslijeđe travničkog kraja. Travnik: Zavičajni muzej Travnik, 2006.

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ "Muzička škola u Travniku". Komisija za nacionalne spomenikekons.gov.ba. Pristupljeno 13. 9. 2016.