Natalie Wood

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Natalie Wood
Natalie Wood 1973.
Rođenje (1938-07-20) 20. juli 1938.
San Francisco, SAD
Smrt29. novembar 1981(1981-11-29) (43 godine)

Natalie Wood, pravim imenom Natalija Nikolajevna Zaharenko[1][2], bila je američka glumica ruskog porijekla.

Rane godine[uredi | uredi izvor]

Rođena je kao kći ruskih pravoslavnih imigranata Nikolaja i Marije Zaharenko, koji su jedva govorili engleski kad su se preselili u SAD. Roditelji su kasnije promijenili prezime u Gurdin, tako da se ona od svoje 4. godine zvala Natasha Gurdin. Natalie je već kao dijete započela karijeru u filmovima (Čudo u 34. ulici iz 1947) pod strogim nadzorom njene majke. Njena sestra Lana Wood također je bila glumica te se slikala i za Playboy, dok je njen otac Nikolaj opisan kao pasivni alkoholičar koji je činio sve što mu je rekla supruga.

Karijera[uredi | uredi izvor]

S nepunih 17 godina snimila je već 18 filmova, ali je htjela "odraslu" ulogu te je uspjela izboriti ulogu u slavnoj drami Buntovnik bez razloga (1955) Nicholasa Raya, koji ju je izvukao iz kategorije dječijih zvijezda. Navodno je tokom snimanja imala aferu s Rayem i glumcem Dennisom Hopperom, ali ne i sa zvijezdom filma, Jamesom Deanom. Za tu je ulogu nominirana za Oscara.

Kasnije su uslijedile uloge u slavnim filmovima Tragači, Priča sa zapadne strane (koja je osvojila Zlatni globus i Oscara za najbolji film). Za uloge spolno frustrirane tinejdžerke u drami Sjaj u travi i djevojke koja planira izvršiti pobačaj u Ljubavi sa pravim strancem ponovo je nominirana za Oscara. Godine 1966. uzela je 3 godine pauze od filmova kako bi bila više sa svojom porodicom (navodno je zbog toga odbila ulogu u klasiku Bonnie i Clyde). Čak i kad se vratila filmu, snimala je sve rjeđe tokom 1970-ih. Osvojila je dva Zlatna globusa: jedan za najbolju mladu zvijezdu i jedan za ulogu u TV-seriji Odavde do vječnosti (1980).

Elvis Presley i Warren Beatty također su bili neki od slavnih osoba s kojima je imala ljubavnu vezu.

Njen brak sa glumcem Robertom Wagnerom bio je buran, ali su njih dvoje bili pomireni do razdoblja njene smrti. Godine 1981. utopila se i preminula sa samo 43 godine, dok je njihova jahta bila na kalifornijskom ostrvu Santa Catalini. Istraga iz Los Angelesa utvrdila je da se radilo o nesretnom slučaju iako su se špekulacije o tom događaju nastavile. Navodno je Natalie htjela ili napustiti jahtu ili osigurati kormilo, ali se slučajno okliznula, pala u vodu i utopila se. Da stvar bude još čudnija, ona je tokom cijelog svog života imala fobiju od duboke vode. U tom razdoblju snimala je film Oluja u mozgu te se pripremala za pozorišnu predstavu Anastazija.

Imala je dvije kćeri, Natashu Gregson Wagner (s Richardom Gregsonom) i Courtney Wagner (s Robertom Wagnerom).

Odabrana filmografija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Natalie Wood's birth name, californiabirthindex.org; pristupljeno: 24. 6. 2015.
  2. ^ Wrathall, John; Molloy, Mick (2006). Movie Idols. New York City: Sterling Publishing. ISBN 978-1-4027-3674-2. Pristupljeno 11. 3. 2014.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]