Natalie Wood

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Natalie Wood
Example alt text
Natalie Wood u klasičnom filmu “Tragači
Rođenje

20. juli 1938.

San Francisco, SAD
Smrt

29. novembar 1981.

Catalina Island, SAD

Natalie Wood (fonetski Natali Vud) (San Francisco, SAD, 20. juli 1938. - Catalina Island, SAD, 29. novembar 1981.), pravim imenom Natalia Nikolaevna Zakharenko, američka glumica.

Mlade godine[uredi | uredi izvor]

Natalie Wood se rodila 1938. kao kćerka ruskih pravoslavnih imigranata Nikolaija i Marije Zakharenko, koji su jedva govorili engleski kada su se preselili u SAD. Roditelji su kasnije promijenili prezime u Gurdin, tako da se ona od svoje 4. godine zvala Natasha Gurdin. Natalie je već kao malo dijete započela karijeru na filmovima (“Čudo na 34. ulici” iz 1947. ) pod strogim nadzorom njene majke. Njena sestra Lana Wood je također bila glumica te je nastupila i u Playboyu, dok je njen otac Nikolai opisan kao pasivni alkoholičar koji je činio sve što mu je rekla supruga.

Karijera[uredi | uredi izvor]

Sa nepunih 17 godina Natalie je snimila već 18 filmova, ali je htjela odraslu ulogu te je uspjela izboriti ulogu u slavnoj drami “Buntovnik bez razloga” (1955.) Nicholasa Raya koji ju je izvukao iz kategorije dječijih zvijezda. Navodno je tokom snimanja imala aferu sa režiserom Rayom i glumcem Dennis Hopperom, ali ne i sa zvijezdom James Deanom. Za tu je ulogu nominirana za Oscara.

Kasnije su uslijedile uloge u slavnim filmovima “Tragači”, “Priča sa zapadne strane” (koja je osvojila Zlatni globus i Oscara za najbolji film). Za ulogu spolno frustrirane tinejdžerke u drami “Sjaj u travi” i djevojke koja planira napraviti abortus u “Ljubav sa pravim strancem” je ponovno nominirana za Oscara. 1966. je uzela tri godine predaha od filmova kako bi bila više sa svojom obitelji (te je navodno zbog toga odbila ulogu u klasiku "Bonnie i Clyde"). Čak i kada se vratila filmu, snimala je sve rijeđe tokom 1970-ih. Osvojila je 3 Zlatna globusa; dva puta za najobećavajuću novu zvijezdu, a jedan za ulogu u TV seriji “Odavde do vječnosti” iz 1980.

Elvis Presley i Warren Beatty su također bili neki od slavnih osoba sa kojima je imala ljubavnu vezu.

Njen brak sa glumcem Robertom Wagnerom je bio buran, ali su njih dvoje bili pomireni do razdoblja njene smrti. 1981. se utopila i preminula sa samo 43 godine, dok je njihova jahta bila na Catalina Islandu. Istraga iz Los Angelesa je utvrdila da se radilo o nesretnom slučaju, makar su se špekulacije o tom događaju nastavile. Navodno je Natalie htjela ili napustiti jahtu ili osigurati kormilo ali se slučajno okliznula, pala u vodu i utopila. Da stvar bude još čudnija, ona je tokom cijelog svog života imala fobiju od duboke vode. U tom razdoblju je snimala film “Brainstorm” te se pripremala za pozorišnu predstavu “Anastazije”.

Imala je dvije kćerke; Natasha Gregson Wagner (sa Richardom Gregsonom) i Courtney Wagner (sa Robertom Wagnerom).

Odabrana filmografija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Commons logo
Na Wikimedia Commonsu se nalazi još materijala vezanih za: