Natrij-benzoat

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Natrijum benzoat)
Idi na: navigacija, traži
Natrijum benzoat
Sodium Benzoate V.1.svg
Općenito
Hemijski spoj Natrijum benzoat
Druga imena E211
Molekularna formula C7H5NaO2
CAS registarski broj 532-32-1
Kratki opis bezbojni kristalni prah
Svojstva1
Molarna masa 144,11 g/mol
Agregatno stanje čvrsto
Gustoća 1,44 g/cm3[1]
Tačka topljenja 410–430 °C
Tačka ključanja - °C
Pritisak pare manje od 1,0 Pa pri 20 °C
Rastvorljivost 660 g/l u vodi pri 20 °C
1 Gdje god je moguće korištene su SI jedinice. Ako nije drugačije naznačeno, dati podaci vrijede pri standardnim uslovima.

Natrijum benzoat je natrijumova so benzenove kiseline. Kao dodatak prehrambenim namirnicama (konzervans) ima oznaku E211.

Osobine[uredi | uredi izvor]

Natrijum benzoat je bezbojni kristalni solid. Nema mirisa i higroskopan je. Veoma je zapaljiv i dobro se rastvara u vodi.

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Natrijum benzoat djeluje bakteriostatično i fungstatično, te se zbog toga upotrebljava kao dodatak hrani (E211). Najoptimalnije se koristi kod namirnica pri pH vrijednosti manjoj od 3,6.

U pirotehnici se koristi kao gorivo, najčešće u kombinaciji sa kalijum perhloratom. Kod sinteze polipropilena služi kao sredstvo za nukleiziranje.

Kod čovjeka može izazvati alergiju i astmu te opteretiti mehanizam razmjene tvari. Jedna britanska studija je pokazala da natrijum benzoat kao konzervans u nekim pićima, pored drugih dodatnih materija može izazvati ADHS (Poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje).[2][3] Smrtonosna doza kod miševa iznosi oko 1600 mg/kg tjelesne mase (oralno).[4]

Reference[uredi | uredi izvor]