Idi na sadržaj

Nikola Nikić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Nikola Nikić (rođen 7. januara 1956. u Modriči, FNRJ) bosanskohercegovački je nogometni trener i bivši igrač.

Igračka karijera

[uredi | uredi izvor]

Karijeru je počeo u Modriči nakon čega je prešao u NK Zvijezdu Gradačac. Kao dobar napadač bio je blizu prelaska u NK Čelik Zenica ali se u zadnjem trenutku predomišlja i prelazi u FK Željezničar Sarajevo 1979. godine. U svojih pet sezona u klubu postao je jedan od najvažnijih igrača Željezničara zbog svoje brzine i dobrog osjećaja za gol. Godine 1985. prelazi u Aris u Grčkoj gdje je igrao do 1987. godine nakon čega se vraća u Željezničar. Igračku karijeru završava u Modriči sredinom devedesetih godina.

Najveći uspjeh u karijeri mu je bilo polufinale UEFA Cupa 1985. godine kada je Željezničar pod vodstvom Ivice Osima izbačen od strane mađarskog Videotona. Dobre igre iz tog perioda su mu omogućile angažman u Grčkoj.

Nikada nije nastupao ni za jednu reprezentaciju bivše Jugoslavije.

Trenerska karijera

[uredi | uredi izvor]

Najveći trenerski uspjeh mu je uvođenje FK "Modriče Maxime" u Premijer ligu Bosne i Hercegovine 2003. godine. Nakon toga preuzima NK Žepče Limorad i uporedo vodi U-19 reprezentaciju Bosne i Hercegovine s kojom je ostvario dosta loše rezultate. Od 11. januara 2007., vodi U-21 reprezentaciju BiH i TOŠK-a iz Tešnja. 2018. postaje trener gračaničkog Bratstva.