Ožiljak

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ožiljak (ili ožiljno tkivo ) je područje fibroznog tkiva koje zamjenjuje normalnu kožu nakon ozljede. Ožiljci nastaju kao rezultat biološkog procesa popravljanja rana na koži, kao i u drugim organima i tkivima tijela. Dakle, ožiljci su prirodni dio procesa zacjeljivanja. Sa izuzetkom vrlo malih lezija, svaka rana (npr. nakon nesreće, bolesti ili operacije) rezultira određenim stepenom ožiljaka. Izuzetak su životinje s potpunom regeneracijom, koje obnavljaju tkivo bez stvaranja ožiljaka.

Ožiljno tkivo se sastoji od istog proteina (kolagena) kao i tkivo koje zamjenjuje, ali je sastav vlakana proteina drugačiji; umjesto nasumične tkane formacije kolagenih vlakana koja se nalaze u normalnom tkivu, u fibrozi se kolagen poprečno povezuje i formira izraženo poravnanje u jednom smjeru.[1] Ovo poravnanje kolagenskog ožiljnog tkiva je obično lošijeg funkcionalnog kvaliteta od normalnog randomiziranog kolagenskog poravnanja. Na primjer, ožiljci na koži su manje otporni na ultraljubičasto zračenje, a znojne žlijezde i folikuli dlake ne rastu u tkivima ožiljaka.[2] Infarkt miokarda, poznat kao srčani udar, uzrokuje stvaranje ožiljaka na srčanom mišiću, što dovodi do gubitka mišićne snage i mogućeg zatajenja srca. Međutim, postoje neka tkiva (npr. kost) koja mogu zacijeliti bez ikakvog strukturalnog ili funkcionalnog oštećenja.

Čovjek sa vidljivim ožiljcima na licu

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Sherratt, Jonathan A. (2010). "Mathematical Modelling of Scar Tissue Formation". Department of Mathematics, Heriot-Watt University. Pristupljeno 20. 8. 2010. Sastoji se od istog glavnog proteina (kolagena) kao i normalna koža, ali sa razlikama u detaljima sastava. Najvažnije je da proteinska vlakna u normalnom tkivu imaju nasumičan izgled (košarasto tkanje), dok ona u ožiljnom tkivu imaju izraženo poravnanje u jednom smjeru.
  2. ^ John Kraft; Charles Lynde, MD, FRCPC. "Giving Burns the First, Second and Third Degree - Classification of burns". skincareguide.ca. Pristupljeno 31. 1. 2012. Formation of a thick eschar, slow healing (>1month), Obvious scarring, hair loss.CS1 održavanje: više imena: authors list (link)