One Records

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
One Records
Vrsta Privatna kompanija
Industrija Muzička
Osnovano 1999.
Sjedište Palmotićeva 33, Beograd, Srbija
Ključne osobe Zoran Nestorović (direktor)
Proizvodi Diskografska izdanja
Veb-sajt onerecords.rs

One Records je srbijanska izdavačka kuća, sa sjedištem u Beogradu.[1] Osnovana je 1999. godine. Odnedavno je One Records zvanični distributer AFM Recordsa, koja je povezana s heavy metal muzikom (suradnja sa, između ostalih U.D.O., Avantasia, Masterplan, Nostradamus itd.

Vlasnik izdavačke kuće je Zoran Nestorović.[2]

Historija[uredi | uredi izvor]

One Records osnovana je 1999. u Beogradu. Kompanija u okviru koje posluje One Records prvobitno se bavila veleprodajom i maloprodajom domaćih izdanja u nekoliko prodavnica u Srbiji.

Sredinom 2006. počinje uspješnu saradnju s Frontiers Recordsom. Prvi plod te saradnje je i prvo licencno izdanje od raspada Jugoslavije – album Falling in Between (2006) američkog benda Toto.

U ovom trenutku kompanija se, osim muzičkim izdavaštvom, bavi i veleprodajom domaćih originalnih muzičkih i videoizdanja, kao i katalogom AFM Recordsa.

One Records je i organizator Hard 'n' Heavy festivala, koji se svake godine održava u beogradskom Domu omladine.

U posljednje vrijeme repertoar izdanja, pored rock, pop i heavy zvuka proširuje se i na novije pravce, s naglaskom na hip-hop (izvođači poput Bad Copy, Prti Bee Gee i drugi).

Izvođači[uredi | uredi izvor]

One Records je produkcijska kuća za mnoge eminentne pjevače i muzičke grupe rock, metal i hip-hop muzike. Neki od njih su:

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ B. Popović, Milan (20. 4. 2016). "Mustang: Ženski vokal tako snažan i odvažan!". urbanbug.net. Pristupljeno 17. 11. 2017.
  2. ^ "Sabbatka". svatamuzika.com. 27. 10. 2012. Pristupljeno 17. 11. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]