Riblja čorba

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Riblja čorba
Osnovne informacije
Porijeklo  Srbija
Karijera  1978 -
Izdavači  PGP RTB, Jugoton, Samy
   WIT, Hi-Fi Centar, M-Factory
Članovi  Bora Đorđević
   Miša Aleksić
  Miroslav Milatović
  Vidoja Božinović
  Nikola Zorić

Riblja čorba je jedna od najpopularnijih jugoslavenskih rock grupa, koja je osnovana u Beogradu 1978. godine.

Historija[uredi | uredi izvor]

Riblja čorba je zvanično nastala u restoranu Šumatovac 15. augusta 1978. godine. Grupa je prvo trebala da se zove po osnivaču grupe Bori Đorđeviću Bora i ratnici, a onda su se odlučili za Riblja čorba. Bio je to beogradski sleng za menstruaciju i slikovito je predstavio direktnu liričnost grupe. Prvi koncert Čorba je održala u vojvođanskom mjestu Elemir 9. septembra 1978. godine, poslije čega su uslijedile i svirke u Subotici i Sarajevu, gdje su stekli novu publiku. 22. decembra objavljuju prvi singl sa pjesmama Lutka sa naslovne strane i On i njegov BMW, koji je odmah postigao veliku popularnost iako poprilično "tanko" odsviran.

Poslije objavljivanja singla, u grupu dolazi novi gitarista, Momčilo Bajagić Bajaga, koji je imao značajnu ulogu u radu Riblje čorbe. 19. marta 1979. godine, poslije nekoliko svirki na kojim su promovisali pjesme koje će se kasnije naći na debi albumu, objavljuju i drugi singl sa pjesmama Rock 'n' Roll za kućni savet i Valentino iz restorana. 1. septembra održana je i promocija debi ploče na Tašmajdanu. Željeći da napravi narodsku zabavu, Bora je koncert reklamirao parolom: "Riblja čorba neće da vam otima lovu - ulaz dva soma", što je u to vrijeme bila jako popularna cijena. Iznenađujuće je bilo da je publika znala sve pjesme napamet, iako je album izašao tek deset dana poslije koncerta. Debi album "Kost u grlu", snimljen je 1979. godine. Neuvijeni jezik kojim su pisani tekstovi u startu je izazvao probleme. Tako je u pjesmi Mirno spavaj, sporan stih "popij svoje sedative" jer asocira na drogu, zbog čega je jedan čitav dio tiraža morao biti povučen. Bora je preventivno promijenio ime pjesme Još jedan usran dan u Još jedan šugav dan. Osim nje, na albumu su se našle i pjesme Ostani đubre do kraja, Zvezda potkrovlja i suterena, Egoista, Pozajmila je pare, poludela je skroz, kupila je kartu i sela na voz itd. Do polovine februara 1981. grupa je snimala album "Pokvarena mašta i prljave strasti", za koju je Bora iz vojske slao tekstove za neke pjesme, dok bi ga u povratku čekale gotove pjesme, za koje je uglavnom bio zaslužan Bajaga. Među njima su se izdvojile: Nemoj srećo, nemoj danas, Dva dinara druže, Evo ti za taksi, Rekla je, Ostaću slobodan, Lak muškarac, Neke su žene pratile vojnike. Iste godine, grupa snima i treći album "Mrtva priroda".

Prve sedmice po objavljivanju, album je prodat u tiražu od 100.000 primjeraka, dok se konačni tiraž zaustavio na 450.000 prodatih ploča. Album je donio nove hitove: "Ja sam se ložio na tebe", "Ne veruj ženi koja puši Drinu bez filtera", "Odlazak u grad", "Na zapadu ništa novo", "Pekar, lekar, apotekar", "Neću da ispadnem životinja", "Volim, volim žene". Čorba je započela turneju, koja je, ispostaviće se, malo nezgodno nazvana: "Ko preživi - pričaće". Naime, na koncertu u Zagrebu se pojavilo 15.000 mladih, a pošto su samo dvoje vrata bila otvorena, u gužvi je izgažena 14-godišnja Zagrepčanka, koja je preminula od povreda. Promotivna turneja povodom izlaska ove ploče krunisana je snimanjem živog albuma "U ime naroda", na koji su uvršteni samo provjereni koncertni favoriti. Sljedeći album "Buvlja pijaca" pojavio se krajem 1982. godine. Sa albuma su se izdvojile Baby, baby I don't wanna cry, Dobro jutro, Draga, ne budi peder, U dva će čistaći odneti đubre, Slušaj sine, obriši sline, Kako je lepo biti glup, Ja ratujem sam, Pravila, pravila, Neću da živim u bloku 65, Kad ti se na glavu sruši čitav svet.

Na osnovu glasova čitateljki Bazara, Bora je izabran za idealnog muškarca, na šta je on odgovorio pjesmicom "Domaćice, skinite gaćice, ja volim vaše flanelske spavaćice". U periodu objavljivanja albuma "Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju", Bajaga je već radio na solo ploči, ali je i na ovom albumu učestvovao sa nekim svojim pjesmama. Izdvojile su se pjesme Mangupi vam kvare dete, Besni psi, Džukele će me dokusuriti, Casablanka, Muzičari koji piju, Kad hodaš. U to vrijeme se pojavila i Bajagina solo ploča, poslije čega je Bajaga ubrzo osnovao svoju grupu Bajaga i instruktori. Grupa dobija nove gitariste, sa kojima snimaju novi album "Istina", 1985. godine. Na njemu se našla pjesma Pogledaj dom svoj anđele, koja je proglašena za pjesmu decenije. Već sljedeće godine, objavljen je i album "Osmi nervni slom", sa pjesmama Prokleto sam, Jedan čovjek, Amsterdam, Nemoj da ideš mojom ulicom, Južna Afrika '85 (Ja ću da pevam), Tu nema boga, nema pravde, Crno je dole itd.

Poslije objavljivanja ovog albuma, grupa pravi malu pauzu, koju su članovi iskoristili za rad na solo projektima. 1987. grupa snima deveti album "Ujed za dušu" sa pjesmama Zadnji voz za Čačak, Član mafije i drugim. Desetogodišnjica rada grupe (1988) obilježena je kompilacijom "Riblja čorba 10" i albumom "Priča o ljubavi obično ugnjavi", koja skoro da i nije imala političkih tekstova, već niz benignih tema: Avionu slomiću ti krila, Ko te ljubi dok sam ja na straži, Oko mene itd. Kada su svi prognozirali prestanak rada Čorbe zbog personalnih promjena, grupa snima album "Koza nostra", na kojem su se kao gosti pojavili Džoni Štulić i grupa Azra. Album je donio pjesme Al Kapone, Gdje si u ovom glupom hotelu, Tito je vaš i Crna Gora, Bar.

Tokom ratnih godina, Čorba je svirala u inostranstvu i objavljivala ploče koje nisu ostavljale dublji trag: "Labudova pesma" (sa pjesmom Kad sam bio mlad), "Zbogom Srbijo" (pjesma Zelena trava doma mog) i "Ostalo je ćutanje" (Gnjilane i Ljubomorko). 1999. objavljen je album "Nojeva barka" sa pjesmama 16 noći, Gde si, Nojeva barka itd. Ovaj i slijedeći album, "Pišanje uz vetar" ostavili su nešto dublji trag kod publike u odnosu na albume objavljene u ratnim godinama. Zatim ne mnogo poslije Čorba objavljuje novi album "Ovde" koji je dobro prihvaćen kod publike i koji govori o aktuelnim dešavanjima i životu u Srbiji. Pjesme Ovde, ko o čemu, 100 godina samoće i druge, publika je uglavnom dobro prihvatila zbog tekstova i unijetih emocija u pjesmama. I na tom albumu nastala je najljubavnija pjesma koju je Čorba ikad napravila: "Posljednja pjesma o tebi". Nakon toga 2004. i početkom 2005. Čorba izdaje Trilogiju.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Studijski albumi
 • Kost u grlu (1979)
 • Pokvarena mašta i prljave strasti (1981)
 • Mrtva priroda (1981)
 • Buvlja pijaca (1982)
 • Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju (1984)
 • Istina (1985)
 • Osmi nervni slom (1986)
 • Ujed za dušu (1987)
 • Priča o ljubavi obično ugnjavi (1988)
 • Koza nostra (1990)
 • Labudova pesma (1992)
 • Zbogom, Srbijo (1993)
 • Ostalo je ćutanje (1996)
 • Nojeva barka (1999)
 • Pišanje uz vetar (2001)
 • Ovde (2003)
 • Minut sa njom (2009)
 • Uzbuna! (2012)
 • Da tebe nije (2019)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]