Oserijati

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Plemena u Iliriku za vrijeme Batonovog ustanka 6. g.
Lokalitet Donja Dolina - crtež Ćire Truhelke

Oserijati bili su ilirsko-panonsko pleme, koje je živjelo kraj rijeke Save, blizu ušća rijeke Vrbasa. Nalazili su se između Kolapijana i Breuka, pa se predpostavlja da su se Kolapijani, Varcijani i Oserijati izdvojili iz velikog plemena Breuka, koje se nakon velikog ilirskog ustanka (6–9. n.e.) rascjepilo na više manjih dijelova.

Arheologija[uredi | uredi izvor]

Na području Oserijata, u selu Donja Dolina, na desnoj obali rijeke Save, oko 17 km nizvodno od Bosanske Gradiške, nalazi se arheološki lokalitet Donja Dolina. Proglašen je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1]

Povremeno naseljavanje u Donjoj Dolini počinje u III milenijumu pne. u doba eneolita, o čemu svjedoči bakarna sjekira pločastog oblika. Novo naseljavanje je u prvoj polovini II milenijuma p.n.e, u doba ranog bronzanog doba, o čemu svjedoči bronzana sjekira i bodež. Oko 1200. godine prije naše ere, početkom kasnog bronzanog doba na ovom lokaliteu započinje kontinuirano naseljavanje populacija iz Podunavlja i sjeverne Panonije, pripadnika Kulture polja sa urnama.[2] Prodor Kelta u Panoniju desio se sredinom IV stoljeća pne. Život u ravničarskom otvorenom naselju traje sve do I vijeka n.e., kada je definitivno napušteno.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Prahistorijsko naselje Donja Dolina". kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 8. 2016.
  2. ^ "Borivoj Čović: OD BUTMIRA DO ILIRA". Kulturno naslijeđe, Sarajevo, 1976. Pristupljeno 9. 2. 2016.