Breuci

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Približni prostorni odnosi ilirskih plemena i njihovih susjeda

Breuci su bili panonsko pleme.[1] koje je naseljavalo područje između Bosne i Drine, u Posavini i Slavoniji, oko donjeg toka rijekre Save, na zapadu od Siscije (današnji Sisak) do Dunava na istoku. Rimljani su ih smatrali kao potplemenom Panonaca. U susjedstvu Breuka su bili Andizeti, Kolapijani, Amantini i Skordisci (ilirsko-keltska grupa). U arheološki slabo ispitanoj sjeveroistočnoj Bosni nema kulturne grupe koja bi se mogla dovesti u vezu sa Breucima.

Ustanak protiv Rimljana[uredi | uredi izvor]

U savezu sa Desidijatima, pružili su nažan otpor rimskom osvajanju. Za vrijeme Batonovog ustanka (6.-9. godine p.n.e.), nekoliko ilirskih plemena na čelu sa dva imenjaka Batona, breučkog i desidijatskog, pobunili su se protiv rimske vlasti, visokih poreza i prisilne mobilizacije.[2] Promet rimskim trgovačkim putevima je bio prekinut, a vojne jedinice uništene. Za samo nekoliko sedmica područje današnje Bosne i Hercegovine je bil pod punom ilirskom kontrolom. Da bi ugušili ovaj ustanak, koji je procijenjen kao najsnažniji nakon ranijih Punskih ratova, Rimljani su morali angažirati čak oko 15 legija i mobilizirali saveznike iz Trakije. Nakon žestokih gerilskih okršaja u bosanskim planinama i močvarama Panonije, Breuci su se predali i porobljeni. Mnogi su raseljeni u Daciju gdje su se asimilirali s lokalnim stanovništvom[3] Za vrijeme vladavine cara Trajana zvanično su postali građani Rimske Imperije (civitas)[4]

Pretpostavlja se da je naziv bosanskog grada Brčko izveden iz riječi Breuci.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Panoni". Arheološki leksikon -Zemaljski muzej, Sarajevo. Pristupljeno 9. 2. 2017.
  2. ^ "Salmedin Mesihović -RIMSKI VUK I ILIRSKA ZMIJA, Posljednja borba" (PDF). Filozofski fakultet Sarajevo, 2011. Arhivirano s originala (PDF), 21. 3. 2016. Pristupljeno 9. 2. 2016.
  3. ^ Grumeza I: Dacia - Land of Transylvania, Cornerstone of Ancient Eastern Europe, str. 51. ISBN 0761844651
  4. ^ "John Wilkes - the Illiyans". Elektronska verzija. Pristupljeno 9. 2. 2018.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]